Den HelderTexel

FNV stuurt ultimatum naar TESO

"Actiebereidheid onder werknemers is groot"

Texel – De FNV heeft donderdag een ultimatum gestuurd naar TESO, de exploitant van de veerboot tussen Den Helder en Texel. Als het bedrijf voor 23 juni om 06.00 uur niet akkoord gaat met onder meer een loonsverhoging van 5%, het afschaffen van de jeugdlonen en het recht op parttime werken volgen vrijwel zeker acties.

Lutz Kressin, bestuurder FNV Streekvervoer: “De werkgever stelt zich echt onverzettelijk op. De werknemers zitten nu al ruim twee jaar met een cao die officieel verlopen is. En dan komt het bedrijf na hervatting van de al moeizame onderhandelingen met een eindbod dat echt ver onder de maat is.”

Het ultimatum lijkt een herhaling van zetten te worden. Kressin: “We hebben met een brief al eerder duidelijk gemaakt wat de wensen van de werknemers zijn voor de nieuwe cao. Het eindbod dat de werkgevers op 24 mei deden, werd dan ook door onze leden unaniem afgewezen.”

Eisen
Naast een loonsverhoging van 5% per 1 januari 2022 wil de vakbond ook dat er op 1 juli dit jaar gekeken wordt naar de algemene loonindexIs die hoger dan 5% dan moet de werkgever dit verschil aanvullen. Daarnaast wil de vakbond dat er onderzoek komt naar het verwachte personeelsverloop en de mogelijkheid om werknemers boven de sterkte aan te nemen. Dit om de hoge werkdruk aan te pakken.

Kressin: “We hopen dat we niet tot acties hoeven over te gaan en dat de werkgever inziet dat de werknemers meer verdienen dan het eindbod. Mocht het toch tot acties komen dan kan het ook gaan om werkonderbrekingen voor korte of langere duur, en stiptheidsacties.”

Langdurige onderhandelingen
De huidige cao was geldig tot 1 januari 2020. Een onderhandelingsakkoord tussen vakbonden en werkgever werd door de leden begin 2020 afgewezen. Vanwege corona zijn de onderhandelingen pas in oktober 2021 weer hervat. Kressin: “Toen werd al snel duidelijk dat er van de kant van de werkgever weinig beweging te verwachten was.” Bij TESO werken 130 werknemers. De nieuwe cao, met een looptijd van een jaar, moet ingaan per 1 januari 2022.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button