Hollands Kroon

Knipscheerorgel klinkt weer in de Hippolytuskerk

Advertentie:

Hippolytushoef – De Hippolytuskerk op Wieringen herbergt met haar orgel een klein pareltje van schoonheid. Het is gebouwd door de firma Knipscheer, destijds een zeer gerenommeerd orgelmaker, en staat geregistreerd als rijksmonument. Het orgel werd in november 1870 in gebruik genomen en is dus al ruim 150 jaar oud. Best wel bijzonder dat hier nog een instrument in gebruik is dat zo’n lange tijd in de Hippolytuskerk heeft geklonken.

Onlangs is het instrument gerestaureerd door orgelmakerij Bakker & Timmenga, onder advies van Cees van der Poel. De Stichting Vrienden van de Hippolytuskerk, heeft dank zij subsidies, giften en acties geld voor de restauratie ingezameld. Hiermee is het volledige pijpwerk en de tractuur hersteld. Ook de Protestantse Gemeente ontving bijdragen van diverse fondsen, naast een fors aantal particuliere giften.

De windvoorziening is volledig vernieuwd (en veel stiller geworden), de windlade is hersteld, de pijpen in het front zijn schoongemaakt en gepolijst, de labiums in de pijpen zijn van nieuw bladgoud voorzien. Verder is het blinderingssnijwerk nu ook helemaal hersteld. De kieren in (de panelen van) de orgelkas zijn gedicht en de elektrische voorziening voor de ventilatormotor en lessenaarverlichting is vernieuwd. Op zondagmiddag 12 juni werd het orgel formeel en feestelijk in gebruik genomen.

Bron: Hippolytuskerk.nl.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button