Recensie

The Flash (recensie)

Advertentie:

Het succes van oude Superhelden blijft een bron van inspiratie voor Warner Bros en DC-Studios. De helden uit de DC-Comics mogen in deze film als het ware een kleine reünie beleven. Naast The Flash zien we nieuwe, maar vooral ook oude beelden van Wonderwoman, Batman en Superman voorbij komen.

De totstandkoming van de film heeft wel wat voeten in de aarde gehad. Gebaseerd op de strip Flashpoint schreef Christina Hodson het scenario voor de film. Sinds 2014 zijn meerdere regisseurs begonnen aan het project, maar verlieten het ook weer omdat er onenigheid over de creatieve invulling was. Horror regisseur Andy Muschietti (It, Mama) nam in 2019 de klus op zich en haalde diverse oud-spelers van de helden even terug in The Flash.

Hulp van helden
In de opening maken we kennis met de wat klunzige en verlegen Barry Allen (Miller). Als hij in een broodjeszaak zijn bestelling doet ziet hij buiten wat gebeuren waardoor hij zich snel in het toilet omkleed in The Flash. Er vindt met veel geweld en actie een achtervolging van bankovervallers plaats. Daarbij krijgt hij hulp van zijn vriend Batman (Affleck) en onverwacht ook nog van Wonderwoman (Gadot). Wanneer hij terugkeert in de broodjeszaak is net zijn bestelling klaar. Het laat zien hoe snel hij als The Flash zich kan verplaatsen.

Als hij een bezoek brengt aan het huis waar hij vroeger met zijn vader Henry (Livingstone) en Moeder Nora (Verdú) woonde komen oude herinneringen boven. Dat zijn moeder vermoord werd en dat zijn vader onschuldig de gevangenis in ging. Nu hij superkrachten heeft wil hij terug in de tijd om de moord te voorkomen. Bruce Wain (Affleck) waarschuwde hem voor de consequenties als de geschiedenis veranderd wordt. Toch gaat Barry terug in de tijd en weet de moord te voorkomen en keert weer terug in de huidige tijd. Daar wordt hij door de club van Speeders teruggeplaatst in het jaar 2013. Zijn moeder leeft en hij maakt kennis met zichzelf als de 2013-Barry.

Krypton
Hij komt er achter dat het de dag is dat hij zijn superkrachten ontving. Hij zorgt er voor dat 2013-Barry de krachten ontvangt, maar dat betekent dat hij ze zelf kwijt is. Als hij 2013-Barry leert om te gaan met de krachten zien ze op TV dat General Zod (Shannon) van de planeet Krypton van plan is om de aarde over te nemen. Dat mag natuurlijk niet gebeuren en beide willen dat voorkomen. Omdat Barry zijn krachten kwijt is gaan ze op zoek naar 2013-Bruce Wain (Keaton). Die kan hem misschien helpen om zijn krachten terug te krijgen en te voorkomen dat Zod zijn plan kan uitvoeren.

Het verhaal dat een loopje neemt met het begrip tijd is een echt DC-Comics verhaal. De competenties van de superhelden komen weer uitgebreid aan bod. Ezra Miller is sinds 2016 de man die Barry Allen (The Flash) in diverse films speelt. In deze film mag hij twee versies laten zien. Dat levert diverse komische situaties op. Een sterke rol is weggelegd voor Sasha Calle die zich in het pak van Supergirl mocht hijsen.

Leuk aan deze film is dat de oude spelers in verschillende scenes te zien zijn. Zo zien we de volgende acteurs in meer of mindere mate de revue passeren: Helen Slater (Supergirl 1984), Ben Affleck (Batman 2016-2023), Christopher Reeve (Superman 1978-1987), Henry Cavill (Superman 2013-2022), George Reeves (Superman 1952-1958), Adam West (TV-Batman 1966-1968), Gal Gadot (Superwoman 2016-2023) Jason Momoa (Aquaman 2016-2023). George Clooney (Batman 1997), Jeremy Irons (Alfred 2016-2023).

Keaton
Zelfs Nicolas Cage, die ooit zijn stem in een animatiefilm aan Superman gaf, is even te zien als deze held. Een grote rol is weggelegd voor Michael Keaton die op 71-jarige leeftijd terug mag in zijn rol als Batman, welke hij in 1989 en 1992 voor het laats gespeeld heeft. Kortom een film die een hele filmgeschiedenis in zich heeft en daar dan ook 2:24 uur de tijd voor neemt. Wel weer even blijven zitten voor de opmaat naar de nieuwe film, die na de aftiteling te zien is.

Regie: Andy Muschietti
Met: Ezra Miller, Sasha Calle, Ben Affleck, Michael Keaton, Michael Shannon, Ron Livingstone, Antje Traue, Maribel Verdú, Jeremy Irons, Nicolas Cage, Helen Slater, Christopher Reeve, Henry Cavill, Adam West, George Reeves, Gal Gadot, Jason Momoa, George Clooney
Kijkwijzer: 12 jaar

Toon meer

Ad Bak

Ad Bak is de vaste filmrecensent van Regio Noordkop. Eens per week bezoekt hij Kinepolis in Den Helder voor een verslag van een nieuwe rolprent. De recensies worden doorgaans op zaterdagochtend online gezet.

Wellicht ook interessant

Back to top button