Recensie

Space Jam: A New Legacy (recensie)

Advertentie:

De eerste Space Jam dateert uit 1996, waarin de legendarische basketballer Michael Jordan zijn skills kon tonen tussen de stripfiguren van The Looney Tunes. Nu 25 jaar later mag de al even bedreven basketbalgrootheid LeBron James met de komische figuren de arena in.

De 2,06 meter lange LeBron is na Jordan één van de beste spelers die ooit in de NBA heeft rondgelopen. Sinds 2018 speelt hij bij de LA Lakers in Los Angeles. Aan hem de eer om bij Warner Brothers, ook in LA, in de animatiefilm te stappen.

In de beginscene zien we de jonge LeBron (Kankole) samen met zijn jeugdvriend Malik (Hall) de eerste stappen zetten in de basketbalwereld. Daar is al te zien dat de jonge LeBron zeer gedreven is om het ver te schoppen. Een gedrevenheid die hij zijn hele leven meeneemt. In het volgende shot zien we dat het succes hem geen windeieren heeft gelegd. Uit de lucht zien we de kapitale woning van hem, met natuurlijk een basketbalveld. Op dat veldje leert hij zijn kinderen Dom (Joe) en Darius ( Wright) de kneepjes van de sport. De jongste, Dom, heeft echter een andere interesse. Hij is behoorlijk bedreven in het maken van videogames en wil zijn tijd eigenlijk alleen maar daar insteken. Dit wordt natuurlijk niet door LeBron geaccepteerd en begrepen.

Ontvoerd
Als hij toch eens interesse toont bij zijn zoon gaat het mis. Beide worden door de tirannieke Artificial Intellegentie G. Rhythm (Cheadle) ontvoerd naar de virtuele wereld in de Warner 3000 Server-Verse. In deze ruimte zien we de verschillende planeten waar de geanimeerde figuren uit de Looney Tunes op leven. LeBron wil maar één ding en dat is zijn zoon terughalen. A.I. G. Rhythm legt hem uit dat hij Dom terugkrijgt als hij een basketbalwedstrijd weet te winnen van het Dom Squad team dat Rhythm samenstelt. Er zit voor LeBron niets anders op dan om een team samen te stellen en de strijd aan te gaan. Hoe hij dat met hulp van Bugs Bunny en vele andere Looney Tunes voor elkaar moet krijgen is dan ook een hele uitdaging.

De formule van deze animatiefilm heeft zijn succes al bewezen met Michael Jordan. De technieken zijn in de loop der jaren aanzienlijk verbeterd en leveren fantastische beelden op. Het samenspel tussen de echte mensen en de animatiefiguren is prachtig om te zien. Naast Bugs Bunny zien we onder andere Lola Bunny, Speedy Conzales, Daffy Duck, Granny, Tweety Bird, Tasmanian Devil, Wile E. Coyote, Sylvester, Porky Pig, Marvin the Martian, Yosemite Sam en vele anderen. Deze figuren zorgen natuurlijk weer stuk voor stuk voor de nodige humoristische situaties. In de animatiefilms kunnen ze niet stuk of dood, dus alles is mogelijk.

Eigen stemmen
Don Cheadle (Hotel Rwanda) speelt de rol van de tiran en veeleisende Rhythm luchtig, maar mooi overtuigend. LeBron is niet een groot acteur, maar komt toch prachtig uit de verf met al zijn acties. De jonge Cedric Joe zet de standvastige zoon Dom geloofwaardig neer als computernerd. Een lichtpuntje is ook Sonequa Martin-Green (Startrek) als de vredelievende moeder, die LeBron helpt om wat meer te relativeren en niet alleen maar met basketbal bezig te zijn. De liefhebber van het Amerikaanse basketbal zal ook Anthony Davis, Damian Lillard, Klay Thompson, Chris Paul, en Diana Taurasi kunnen herkennen. Zij leverden de stemmen voor hun eigen animatiefiguren. Ook mooi om te zien is het publiek bij de wedstrijd. Die komen stuk voor stuk uit diverse filmhits. Zo zien we bijvoorbeeld, King Kong, Yogi Bear, de Hulk, The Mask, en vele anderen. Al met al weer een heerlijke film om met de familie te bezoeken.

Regie: Malcolm D. Lee
Met: LeBron James, Don Cheadle, Cedric Joe, Sonequa Martin-Green, Kris Davis, Lemaire j. Wright, Harper Leigh Alexander, Xosha Roquemore
Kijkwijzer: 9 jaar

Toon meer

Ad Bak

Ad Bak is de vaste filmrecensent van Regio Noordkop. Eens per week bezoekt hij Kinepolis in Den Helder voor een verslag van een nieuwe rolprent. De recensies worden doorgaans op zaterdagochtend online gezet.

Wellicht ook interessant

Back to top button