Den HelderPolitiek

Portret van een raadslid: Marinus Vermooten

In deze serie interviews spreken wij iedere zaterdag met een ander gemeenteraadslid. In dit deel: Marinus Vermooten van Senioren Actief

Advertentie:

Ik heb met Marinus Vermooten afgesproken op het station in Den Helder. Terwijl ik met mijn auto de parkeerplaats op rij zie ik Marinus net aankomen op de fiets. We kijken even rond voor een handige plek om ons gesprek te voeren. Het is heel warm en er zijn maar weinig plekken in de schaduw. We lopen door het park en gaan uiteindelijk onder een parasol zitten bij café Bom Dia waar we beide koffie bestellen. Daar zien we ook wethouder Pieter Kos zitten, die mij waarschuwt dat Marinus lang van stof kan zijn. Mooi denk ik, dat maakt een interview namelijk een stuk makkelijker.

De stadshistoricus
Marinus Vermooten is de ‘stadshistoricus’ van Den Helder. “Zo hebben ze mij genoemd, dat heb ik zelf niet bedacht. Dat is iemand die aardig wat over de geschiedenis van de stad afweet en die ook wat publicaties op zijn naam heeft staan. In mijn geval zo’n 15 boeken. Dus het klopt wel. Eigenlijk ben ik daar toevallig in 1981 mee begonnen, met stukjes voor de krant.”

“Ik heb ook al 40 jaar een programma op de radio over de geschiedenis van Den Helder. Dan interview ik oud-Nieuwediepers, bijvoorbeeld mensen die een winkel hebben gehad of actief zijn geweest in het verenigingsleven. Ik kijk dan terug in de kranten van de afgelopen veertig jaar en vertel wat er op de datum van vandaag allemaal gebeurd is. Dat doe ik elke zondag van 12:00 tot 15:00. Dat is een van mijn grootste hobby’s, samen met de muziek.”

Marinus heeft honderdduizenden muziekstukken opgenomen en verzameld. Ook alle interviews die hij in de afgelopen veertig jaar heeft gevoerd met zijn radiogasten zijn opgeslagen. “De historische vereniging in Den Helder is dat allemaal aan het overzetten, aan het digitaliseren. Daar ben ik erg blij mee, omdat veel van deze mensen niet meer in ons midden zijn. Hun kinderen en kleinkinderen vinden het vaak prachtig om bijvoorbeeld hun vader of grootvader nog eens te horen spreken.”

Politieke rondreis
De politieke activiteit van Marinus begon in 1996 en is vrij divers te noemen: “Mijn vader stemde in 1948 al op de Partij van de Arbeid, samen met de helft van de Helderse bevolking. Voor hem was dat wel riskant, want al sinds voor de oorlog stemde hij op de SDAP en dit was een verboden partij voor militairen. Dat kon je je baan kosten. Maar de PvdA is wel de eerste partij waar ik zelf op de kandidatenlijst heb gestaan, in 1996. Op een onverkiesbare plaats, dat wel. Daarna ben ik nog even bij D66 actief geweest en vervolgens bij de Stadspartij, waarvoor ik in de gemeenteraad heb gezeten. Daarna heb ik nog een eigen fractie gevormd, fractie Vermooten, en nu zit ik bij Senioren Actief.”

Bij Senioren Actief houdt Marinus zich vooral bezig met cultuur, historie en een stukje dierenwelzijn. Dit laatste is voor hem erg belangrijk. “Een huisdier is ontzettend belangrijk, vooral voor alleenstaanden. Ook kinderen hebben er baat bij. Ik vind daarom ook dat er een oplossing moet komen voor mensen die de kosten hiervan niet kunnen betalen. In verschillende steden is dit al het geval. De VVD zegt dan: Als mensen er geen geld voor hebben moeten ze maar geen dier nemen, maar dan snappen ze het belang niet. In Amsterdam hebben ze er wel voor gestemd trouwens, de VVD. Verrassend omdat dit toch de meest onvriendelijke partij van Nederland is.”

Er is veel veranderd in de politiek volgens Marinus. “Vroeger ging men een stuk vriendelijker met elkaar om, ook als er politieke meningsverschillen waren. Nu zijn er echt twee kampen, twee kemphanen die bekvechten. Ze willen allemaal hun gelijk halen, ze gunnen elkaar niks meer. Als er bijvoorbeeld een motie ingediend wordt zijn er andere partijen die snel eerder dezelfde motie indienen, terwijl ze dus inhoudelijk hetzelfde vinden. Dat is de afgelopen 30 jaar wel enorm veranderd.” Dit verwijt Marinus aan versplintering en individualisme.

De raadsvergoeding speelt volgens Marinus ook een rol bij sommige raadsleden. Zij zouden er toch voor een deel ook gaan zitten vanwege het geld dat ze er voor krijgen: “Het is toch een bedrag van 1400 euro netto dat je krijgt. Ook in de vakantieperiode wanneer er helemaal niet vergaderd wordt. Dan zijn er ook nog raadsleden die je nauwelijks hoort. Na het zomerreces zullen er wel weer wat ontwikkelingen komen wanneer raadsleden voor de volgende verkiezingen lager op de lijst komen dan ze zouden willen. Want het is niet niks, die 1400 euro.”

Volgens Marinus speelt het digitale vergaderen hier nu ook wel een rol in, dat is volgens hem een crime. “Er zijn maar enkele raadsleden die er wel handig mee om kunnen gaan, maar veelal lukt het niet. Mensen worden onzeker door dat apparaat, er kan van alles fout gaan. Ik hoop dat het na de zomer weer face-to-face mag. Het is zeker weten een barrière. Ik ben best een goede prater in het openbaar, maar ik kan niet achter zo’n scherm zitten. Veel fractievoorzitters zijn goede praters en redden zich iets beter, Harmen Krul, Carlo Assorgia, Marije Boessenkool, om maar een aantal te noemen.” Inmiddels hebben de eerste fysieke raadsvergaderingen alweer plaatsgevonden.

Stedelijke vernieuwing
Ook voor Marinus is het stadhuis dossier belangrijk. “Ik ben tegen die ontwikkeling op Willemsoord en de wijze waarop het is gegaan. Eerder hebben ze mij gesmeekt, tot tranen toe, om mee te gaan met een stadhuis aan de Bijlweg. Als je dan zes jaar later diezelfde mensen akkoord ziet gaan met een stadhuis op Willemsoord breekt er wel iets bij mij. Als je iets afspreekt dan moet je je daar aan houden. Uiteindelijk hoop ik dat de verbouwingen op Willemsoord wel doorgaan maar dat de gebouwen een andere invulling krijgen. Een cultuurhistorische invulling, zoals een stedelijk museum.”

De ontwikkelingen in de binnenstad worden door de historicus een beetje verdeeld ontvangen. “De Woonstichting heeft veel panden mooi opgeknapt hoor, dat zal ik niet ontkennen. Daar is de binnenstad ook wel mooier van geworden. Maar er zijn toch ook wel wat historische pandjes verloren gegaan waarvan ik denk: Was daar geen betere oplossing voor te verzinnen? Maar het ziet er op zich goed uit hoor, de binnenstad. Andere wijken mogen nog wel wat meer aandacht krijgen.”

Boeken
Marinus heeft veel boeken geschreven en werkt nu ook weer aan een nieuwe. Dit is geen vetpot volgens hem: “Ik ben nu bezig met een boek over de winkels in de binnenstad. Als je er dan zes- of zevenhonderd verkoopt speel je ongeveer quitte. Dat is net haalbaar met 58.000 inwoners. Het kost veel geld om te maken hoor. Drukkosten, de lay-out, de boekhandel moet er aan verdienen. Dan geef ik ze nog zelf uit ook. Het kost toch al snel zo’n twaalfduizend euro. Dan hebben we het nog niet eens gehad over het aantal uren dat er in gaat zitten, maar dat is ook hobby. Je krijgt zo wel een groot boek, formaat A4, met een harde kaft.”

Verkiezingen
Het plan is dat Marinus ook volgend jaar weer verkiesbaar is: “Ik hoop nog door te kunnen gaan, al ben ik wel al 75. Ik stel me wel kandidaat volgend jaar, tenzij ik voor die tijd omval, maar ik leef gezond dus dat zal wel goedkomen. Anders zou ik ook best enkel als commissielid willen blijven. Dat hangt een beetje af van de resultaten van de verkiezingen natuurlijk. We hopen weer op twee zetels, maar dat moet blijken.”

Het is sowieso natuurlijk even de vraag hoe de politiek eruit gaat zien volgend jaar. Marinus doet niet aan voorspellingen zegt hij, maar laat toch weten wat hij denkt dat er zal gebeuren: “Er gaat wel een verschuiving plaatsvinden denk ik. De coalitie gaat inleveren, vooral Beter voor Den Helder. Behoorlijk Bestuur zal wel winnen, die gaat vast naar vijf- of zes zetels. Maar er kan in de tussentijd uiteraard nog veel veranderen.”

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button