Texel

Twee jan-van-genten, samen verstrikt

Advertentie:

Texel – Strandwandelaars vonden maandag twee jan-van-genten, die samen vastzaten in een touw. Ze bevrijdden de vogels en belden Ecomare, waarop dierverzorger Jarco Havermans naar het strand ging. Jarco trof twee ernstig verzwakte dieren aan.

Hoe de vogels precies verstrikt zaten, is niet bekend. Het is opvallend dat zo’n dik stuk touw ook tot verstrikking kan leiden, zelfs bij twee vogels tegelijk! De jan-van-genten zijn helaas geen uitzondering. Touwen, linten en stukken net veroorzaken veel leed bij zeevogels, zeezoogdieren en vissen. Een recent voorbeeld is Nylon, de grijze zeehond die onlangs met een stuk net om zijn bek en nek in de opvang van Ecomare belandde.

Warmtelamp
De twee jan-van-genten zijn in de vogelopvang van Ecomare onder een warmtelamp geplaatst. Het zijn een volwassen vogel en een in jeugdkleed, vermoedelijk een tweedejaars. Deze laatste was erg onderkoeld en zwak toen hij in de opvang kwam, maar reageert inmiddels alert. Hopelijk kunnen ze binnenkort bij de vaste groep jan-van-genten worden gevoegd om te revalideren in groepsverband. Als ze zijn hersteld worden ze weer vrijgelaten bij zee.

Jan-van-genten zijn indrukwekkende zeevogels met een vlijmscherpe snavel, dus de redders namen wel een risico. De dierverzorgers van Ecomare doen bijvoorbeeld altijd een beschermbril op als ze een jan-van-gent hanteren, want de vogels kunnen op ogen mikken. Wanneer een grote vogel in de problemen is, adviseert Ecomare om hem niet zelf te pakken, maar de dichtstbijzijnde opvang te bellen. Op Texel is dat dus Ecomare.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button