Den HelderPolitiek

Gemeenteraad Den Helder staat buitenspel bij vergunning zonnepark op Kooypunt

Advertentie:

Den Helder – De Helderse gemeenteraad heeft, ondanks zorgen van het CDA, niks te zeggen over het wel of niet toestaan van de bouw van een omvangrijk zonnepark bij Kooypunt. Heldair II, gepositioneerd tussen de landingsbaan van vliegkamp De Kooy en het motorcrossterrein, wordt twee keer zo groot als voorganger Heldair. Een raadsmeerderheid heeft vorig jaar ingestemd met een regeling waardoor het college niet meer afhankelijk is van een positieve zienswijze van de gemeenteraad.

Het college presenteerde in februari vorig jaar het voorstel om onder andere de bouw van zonneparken toe te voegen aan de lijst van zaken waarover zij mag beslissen zonder inmenging van de gemeenteraad. Normaliter is namelijk een ‘verklaring van geen bedenkingen’ nodig wanneer een ontwikkeling afwijkt van het bestemmingsplan. Toen het voorstel op 24 maart 2021 werd besproken in de commissie Stadsontwikkeling en Beheer waren er weinig kritische vragen. CDA’er Edwin Krijns was net als veel andere raadsleden positief: “We gaan het een stukje makkelijker maken voor onze inwoners”, zo zei hij, maar ook zijn wethouder Heleen Keur. Keur benadrukte daarbij dat het college niet zomaar allerlei ontwikkelingen in gang kan zetten. De omgevingsvergunning is pas de laatste stap en een initiatief wordt daarvoor al getoetst aan het bestaande beleid.

CDA niet positief
De raadsfractie van het CDA blijkt minder positief nu de gevolgen van de nieuwe regeling zichtbaar worden. Op het bericht dat het college wil meewerken aan het grote zonnepark Heldair II geeft gemeenteraadslid Robert Bak in politieke vragen aan dat hij dit niet ziet zitten: “Na de realisatie van een aantal zonneparken in onze gemeente vinden we eigenlijk een zonnepark van beperkte toegevoegde waarde voor het landschap. We zien ook de ontwikkeling dat grond steeds schaarser wordt als we kijken naar de grondbehoefte voor woningbouw en de landbouw.” Volgens Bak ziet het CDA liever zonnepanelen op daken. De ruimtelijke impact van het plan is groot volgens Bak: “Het oppervlakte is vergelijkbaar met buurten als de Golfstroombuurt, Indische Buurt-Zuid of de Deltabuurt.” Heldair II zal net als Heldair vergund worden voor een periode van 25 jaar.

De reactie van het college op de vragen van de CDA’er is duidelijk: Het college is bevoegd de omgevingsvergunning te verlenen zonder inmenging van de raad en de raad zal verder dus ook niet betrokken worden bij de planvorming. Dat zou ook vreemd zijn, aangezien de raad zelf op 6 april instemde met het voorstel. Alleen Sylvia Hamerslag en Leo van Esdonk (Behoorlijk Bestuur) stemden, zij het zonder toelichting, tegen het voorstel. Tot dat moment was het zo dat de gemeenteraad altijd een verklaring diende te geven wanneer er door inwoners bezwaar was aangetekend tegen een beslissing. Ook dat is niet meer het geval. Mochten de raad en het college dus van mening verschillen over de bouw van Heldair II, dan trekken de wethouders aan het langste eind.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

2 reacties

  1. Mooi dan kunnen ze tenminste hun gang gaan met de groene energie transitie zonder jarenlange tegenwerking van allerlei figuren die zgn namens de meerderheid van de Helderse bevolking te spreken.

Wellicht ook interessant

Back to top button