Noord-Holland

Ook de Noordkop doet mee aan World Cleanup Day 2019

Advertentie:

Er is bijna geen dorp of stad in Nederland waar komende zaterdag geen zwerfvuil wordt opgeraapt. De teller van World Cleanup Day Nederland staat nu al op ruim 1100 opruimacties, viermaal zo veel als vorig jaar toen ons land voor het eerst meedeed aan de wereldwijde opruimdag. Komende zaterdag trekken in elke gemeente gemiddeld zo’n vier ‘opruimploegen’ eropuit, gewapend met handschoenen, grijpers en vuilniszakken.

De duizenden vrijwilligers maken Nederland niet alleen schoner, ze verzamelen daarmee ook veel informatie. Dat gebeurt met behulp van een speciale app, genaamd Litterati, die het gevonden afvalitem koppelt aan een unieke locatie. De organisatie van World Cleanup Day Nederland, in handen van de Plastic Soup Foundation, verkrijgt met die database inzicht in de omvang van de vervuiling, de herkomst van het gevonden afval, het type materiaal en de meest voorkomende merken. Daarmee kan gericht worden gewerkt aan structurele oplossingen.

Opruimacties in de buurt
In Den Helder starten ze om 10.00 uur vanaf de zeepromenade Den Helder Texelse boot en eindigen ze rond 15.00 uur bij strandopslag citadel. In schagen verzamelen ze om 9.45 uur bij de Nieuwe Nes aan het Schoenmakerspad 1. Na de koffie of thee met plakje cake gaan ze opruimen en om 12 uur komen ze terug.

Op Texel maken ze van 14.30 tot 17.00 het strand schoon bij Paal 15. Na afloop is er een kleine verwenning van het strandpaviljoen.

Tussenstanden over de hoeveelheid verzameld zwerfafval zullen gedurende World Cleanup Day te volgen zijn via de social media van de Plastic Soup Foundation. Op een interactieve kaart van Nederland, www.worldcleanupday.nl, kunnen geïnteresseerden zich nog aanmelden voor opruimacties in de buurt.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button