Twaalf driepunters zijn niet genoeg voor overwinning Den Helder Suns

Den Helder – De basketballers van de Den Helder Suns hadden zondagmiddag 39 pogingen nodig voor twaalf rake driepunters. De tegenstander, Belfius Mons-Hainet uit België, maakte er ‘slechts’ vijf uit twaalf, maar veel effectiever binnen de driepuntslijn. Met 60 procent als schotpercentage nam de nummer twee uit de Elite Silver met 89-69 de overwinning mee naar het Belgische Bergen-Henegouwen.

Troy Koehler door de verdediging (DHfoto)

In het eerste kwart ging het redelijk gelijk op, na zes minuten basketballen was de score nog altijd in evenwicht: 5-5. Dit bleef zo tot 13-13, waarna Troy Koelher raak schiet vanachter de driepuntslijn. Kort daarna heeft Sam van Oostrum al zijn derde persoonlijke fout te pakken. Bij 18-23 zijn de eerste tien minuten gespeeld. Tijdens de tweede tien minuten liepen de Belgen weg naar 19-26. Op dat moment de grootste voorsprong in de wedstrijd. Met driepunters van Jake Biss en Noah van der Heiden kropen de Suns langzaam naar hun tegenstander toe: 27-28. Vervolgens gingen beide ploegen andermaal gelijk op en trok Dyon Halman de stand bij rust helemaal gelijk met een rake driepunter: 39-39.

Halverwege het derde bedrijf prikte Ruud Lutterman er na een assist van Van Oostrum 49-55 in en konden de Suns nog steeds in het kielzog van hun opponent blijven hangen. Belgische topscorer Jure Zubac dunkte 54-60 door het netje. Maxime DePuyt overschreed de zogenaamde ‘tien puntengrens’: 55-66. Namens Den Helder gooide Nick Thran er dit kwart, als laatste wapenfeit, een driepunter in. (58-68).

Bij het ingaan van het laatste kwart waren de Suns met deze tussenstand nog niet definitief verslagen. De eerste score viel na 2,5 minuut van Halman en daarna bleef het offensief lang stil; Halverwege telde een score van Van der Heiden twee punten op bij het totaal. Ondertussen waren de Belgen wel doorgegaan met het maken van scores: 62-83. Thran mocht punt 64 noteren en Van der Heiden, die zich goed staande hield als rookie, nam de resterende punten van de Suns voor zijn rekening, eindstand: 69-89.