Den HelderVideo

Gerenoveerde historische graven, maar niemand die het ziet: “Dat is nu precies de bedoeling” (video)

Advertentie:

Huisduinen – De begraafplaats bij Huisduinen is een van de oudste van Nederland. Tal van graven op het oude Waddeneiland dateren van de vroege 17e eeuw, en hebben de tand des tijds met moeite doorstaan. Na een uitgebreid renovatieproject zijn veel van de graven weer toekomstbestendig.

Wie over de begraafplaats aan de Kerkhoflaan loopt zal het misschien niet direct opvallen, maar een stuk van de begraafplaats is flink onder handen genomen. Veel van de graven op het oudste stuk van de begraafplaats zijn geheel gerenoveerd. De stenen zijn professioneel verstevigd om te zorgen dat zij de komende tijd overeind blijven staan. Aan de buitenkant is het er vaak niet van af te zien, en dat is nu juist de bedoeling.

Origineel
“De uitdaging is altijd om alles constructief goed in elkaar te zetten, en dat mensen vervolgens zeggen: ‘Wat hebben ze nu eigenlijk gedaan?'”, vertelt restaurateur Sander Rouwendaal. Door de graven niet helemaal spic en span te maken blijft het erfgoed authentieker, vind Rouwendaal. “We moeten het origineel behouden voor de toekomst. Als alles perfect is, haal je de historie weg. We kunnen ook een nieuwe steen kopen en neerzetten, maar dat wil je niet.” Ook zij niet alle graven onder handen genomen. Veel van de graven in die sectie van de begraafplaats zijn privégraven, en daar wordt niet aan getornd. Alleen de stenen van gemeentegraven zijn in het project gerestaureerd.

Jan Bremer (91) plaatste ooit het zaadje voor de renovatie. Hij publiceerde meerdere boeken over de geschiedenis van de Noordkop, en schreef onder andere over de geschiedenis van de begraafplaats en de achtergrond van de namen op de stenen. De begraafplaats, die de een na oudste is van Nederland, is volgens Bremer uniek. “De meeste begraafplaatsen liggen aan een kerk, men spreekt ook vaak van een kerkhof. Maar hier stond de kerk dicht aan de kust. Iedere keer sloeg het water repen duin weg, en daarmee ook stukken kerkhof.” Daarom is besloten om, tegen de conventies in, een begraafplaats aan te leggen weg van de kerk.

Zichtbare geschiedenis
Wethouder Peter de Vrij, die bij de presentatie aanwezig was en een aantal woorden sprak, maakte zich in zijn periode als gemeenteraadslid al hard voor het behoud van de oude grafstenen. Volgens hem is het voor belang van de samenleving dat dit stuk geschiedenis zichtbaar blijft, omdat het tekenend is voor het verleden en de opbouw van de regio. Een aantal van de graven zijn van bekende Nieuwediepers die een significante rol hebben gespeeld in de geschiedenis. Zo ligt onder andere Dorus Rijkers, de bekende redder, op het terrein. “Het is heugelijk dat we met zo veel mensen de restauratie hebben kunnen afmaken. Ze geven een klein stukje van de geschiedenis van onze stad weer. Alles waar wij nu op voortbouwen is door andere mensen gerealiseerd, dat zijn toch mensen die een enorme geschiedenis met zich meedragen.”

Ook Bremer is tevreden met het resultaat. Gevraagd naar zijn beleving van de afronding van het project zegt hij grappend: “Ik ben vooral benieuwd wanneer ik aan de beurt ben om hier te liggen”.

Toon meer

Brent van der Hell

Brent van der Hell is werkzaam bij Regio Noordkop als verslaggever / redacteur TV. Hij is bereikbaar via brent@regionoordkop.nl, of via de telefoonnummers 0627656370 en 0223684609.

Wellicht ook interessant

Back to top button