GR2022DH

D66 Den Helder vindt in Hans Verhoef de nieuwe lijsttrekker: ‘Het wordt nu niet opeens de Hans-partij’

Advertentie:

Den Helder – Sinds een week of twee is bekend dat Hans Verhoef de nieuwe lijsttrekker van D66 Den Helder is geworden. Hij is al heel lang actief binnen de partij, momenteel als commissielid, en was zelfs al eens een korte periode fractievoorzitter. Nu mag hij de partij richting de verkiezingen leiden. Wie is Hans Verhoef, welke plannen heeft hij, en wat gaat er binnen D66 veranderen met deze wisseling van de wacht?

Leven van de wind
Verhoef is opgegroeid in Den Helder en heeft daar eerst de LTS gedaan. Vervolgens ging hij achtereenvolgens in Alkmaar naar de MTS en de HTS en later vulde hij dit aan met een universitaire opleiding. Hij werkt bij TNO (voormalig ECN) in Petten als Projectleider Windenergie. Daarnaast is hij als voorzitter betrokken bij verschillende maatschappelijke initiatieven, zoals Racing Aeolus en de Helderse Molenstichting “De Onderneming”. “Ik leef van de wind kun je wel zeggen”, lacht Verhoef. “Bij TNO doe ik meteorologische metingen op de Noordzee, om zo te zien wat bijvoorbeeld de opbrengst van een nieuw windpark zou zijn. Daarnaast ben ik bezig met een project genaamd WT-Bird, waarbij metingen worden gedaan naar vogelslachtoffers door windmolens. Daarbij worden sensoren en camera’s op de windturbine geplaatst. Het wordt nu ook al in Amerika en Taiwan ingezet. Daarnaast ben ik voorzitter van Racing Aeolus, bij dat evenement racen we hier in Den Helder op de dijk met karretjes die tegen de wind in rijden. Dat is een mooi evenement waarbij iedereen eigenlijk elkaar helpt ook. Het is niet zo commercieel als het racen op zonne-energie bijvoorbeeld. Ik zet me ook in voor de Helderse Molenstichting, dus ook weer wind eigenlijk. Daarmee hebben we voor elkaar gekregen dat straks de molen op het Vinkenterrein herbouwd gaat worden, tegelijk met de nieuwbouwplannen van Woningstichting Den Helder.”

Altijd op D66 gestemd
Vanwege deze grote interesse in duurzaamheid en hernieuwbare energie werd Verhoef al heel vroeg geïnteresseerd in D66. Hij heeft ook nooit op een andere partij gestemd: “Ik weet nog dat ik Jan Terlouw zag toen ik op de MTS zat en dat maakte wel echt indruk. De onderwerpen waar hij zich over uitsprak natuurlijk, milieuproblematiek en duurzaamheid, toen al. Maar, ook de wijze waarop. Hij kan zichzelf enorm goed verwoorden. Ik ging daarna ook wel naar bijeenkomsten van D66. Vervolgens ben ik ook erg geïnteresseerd geraakt in de ideeën die partij had over democratische vernieuwing, maar het begon met duurzaamheid.”

Recentelijk kwam de duurzaamheid in Den Helder nog onder vuur door een rapport van de rekenkamercommissie. Zij concludeerden dat er veel gedaan wordt, maar dat er maar weinig coördinatie is op het beleid. Het advies van de commissie was dan ook om een coördinerend wethouder duurzaamheid aan te stellen. Verhoef ziet zichzelf niet direct in die functie, al zou het hem wel passen: “Ik werk allereerst ook gewoon fulltime en met heel veel plezier bij TNO. Daarnaast moet uit de verkiezingen nog maar eens blijken hoe de situatie straks is. Maar, als je me zo zou vragen of ik me in de rol van bestuurder zou willen bezighouden met duurzaamheid dan kan ik daar natuurlijk geen nee tegen zeggen, het is voor mij een grote passie.”

De verkiezingen in met nieuwe leden
Die verkiezingen komen al met rasse schreden dichterbij. De verkiezingstijd is voor Verhoef geen nieuwe ervaring, maar in de rol van lijsttrekker heeft hij ze nog nooit meegemaakt: “Dat wordt een nieuwe ervaring, maar er is naar mijn idee sowieso veel veranderd. Binnen de partij merken we dat er veel nieuwe leden bij zijn gekomen, veel jongeren ook. Normaliter zie je ook dat mensen komen en gaan, maar nu niet. Iedereen blijft eigenlijk. Dus binnen de jonge groep die we nu hebben mag ik een beetje de regie nemen.”

Verhoef is door het bestuur gevraagd om lijsttrekker te worden. Henk Mosk, de huidige fractievoorzitter, en Frans Klut, de nummer twee, hebben beide gezegd niet meer in dezelfde rol verkiesbaar te zijn bij de volgende verkiezingen. Al blijven zij mogelijk nog wel op de achtergrond actief. “Daarmee valt wel een enorme lading ervaring weg natuurlijk, maar het gaat ons zeker lukken. Op sommige punten zullen we het anders doen, maar veel blijft ook hetzelfde.” Iets dat zeker niet zal veranderen volgens Verhoef is het feit dat D66 echt functioneert als team. Raadsleden Mosk en Klut wisselen elkaar vaak af voor de microfoon en er is geen noodzaak voor een echte leider. “Het wordt nu niet opeens de Hans-partij”, lacht Verhoef. “De kracht van D66 is ook dat we het allemaal samen doen, dat blijft zo.”

Een onderdeel daarvan is het actief betrekken van alle nieuwere leden bij de commissies en het partijprogramma. Dat gebeurde de afgelopen tijd al: “We hebben bijvoorbeeld Stephan Wegman en Erik Heijmans, die zijn al actief in de commissies. Het is fijn om te zien dat wat jongere mensen ook interesse hebben. Dat mogen dan ook best ‘oudere jongeren’ zijn om maar even als Van Kooten & De Bie te spreken, maar mensen die midden in de samenleving staan, enthousiast zijn en nieuwe ideeën hebben is altijd mooi.” Omdat de campagne steeds digitaler wordt ondervindt Verhoef ook dat het helpt om jongere mensen binnen de partij te hebben. Die zijn vaker begaafd op dit gebied.

Wanneer de stemmen geteld zijn
Hoe de verdelingen zullen zijn na de verkiezingen is natuurlijk nog niet duidelijk. Wel weet Verhoef dat er een flinke opgave voor ligt. D66 zit momenteel in de oppositie en is een felle tegenstander van het stadhuisplan op Willemsoord geweest. Partijen die het met hun eens zijn hebben niet allemaal dezelfde idealen als D66 wat betreft andere delen van het gemeentelijk beleid: “Dat klopt inderdaad en het zal lastig zijn om bijvoorbeeld samen te werken met partijen die het milieubeleid en duurzaamheid maar onzin vinden. Ik denk wel dat we allemaal in zekere zin hetzelfde willen, namelijk het betaalbaar maken van deze transitie voor de inwoners van Den Helder. Dat is op gemeentelijk niveau een belangrijke rol van de politiek.”

Voor Verhoef is het wel al duidelijk dat hij en de rest van D66 zich ook na de verkiezingen zullen blijven inzetten op het gebied van duurzaamheid: “Een belangrijk punt is het opnieuw instellen van de ‘werkgroep duurzaam’. Daarnaast zijn we in samenwerking met andere partijen we bezig met een initiatief om van Den Helder een Fairtrade gemeente te maken. We willen dat de gemeente zich inzet voor eerlijke handel en duurzaamheid. Alles komt natuurlijk terug in ons verkiezingsprogramma, dus ik hoop dat iedereen het leest. De komende tijd zullen we die afronden.”

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

Back to top button