Voor ouderen voldoende keuzemogelijkheden: In Den Helder staan straks twee seniorenpartijen op het stembiljet

Den Helder – Twee lokale partijen in Den Helder bundelen hun krachten: Gemeentebelangen en de Seniorenpartij gaan bij de komende gemeenteraadsverkiezingen als één verder onder de naam: Seniorenpartij. De nieuwe lijsttrekker wordt Nancy List, nu fractievoorzitter van Gemeentebelangen. De partij die zich eerder afsplitste van de Seniorenpartij, nu genaamd Senioren Actief, doet ook gewoon weer mee aan de verkiezingen.

List zit momenteel als enige raadslid voor Gemeentebelangen in de gemeenteraad, de partij heeft één zetel. De Seniorenpartij heeft geen zetels meer, nadat raadsleden Carla van Driesten en Marinus Vermooten medio 2020 aangaven het vertrouwen in hun wethouder Remco Duijnker verloren te zijn en vervolgens uit de partij stapten. Zij zitten nog steeds met twee zetels in de raad onder de naam Senioren Actief. Duijnker bleef aan als wethouder nadat bleek dat hij zich kon aansluiten bij coalitiepartij Beter voor Den Helder. Voor de komende verkiezingen, in maart 2022, zal Duijnker weer op de kiestlijst staan voor de Seniorenpartij.

Concurrentieslag
Duijnker maakt zich geen zorgen om het feit dat er straks twee partijen zijn met het woord ‘senioren’ in de naam. Er zijn volgens hem namelijk duidelijke verschillen tussen de twee partijen: “Wij gaan uit van de sterkte en ervaring die senioren meebrengen, zodoende een belangrijke bijdrage aan onze samenleving. Senioren Actief gaat ervan uit dat senioren tot niets meer in staat zijn, en afgeschreven. Dat ze alleen maar bestaan uit hulpbehoevende ouderen. Daarnaast is ‘Senioren’ niet auteursrechtelijk beschermd, dus voor de rest maak ik me niet zo druk. Het verschil in de partijen is ook dat wij wel verantwoordelijkheid willen en durven nemen. Dus niet meteen wegrennen bij kritische geluiden.”

Ook van Driesten geeft namens haar partij aan niet in te zitten over een mogelijke concurrentie: “Ik maak mij daar voorlopig nog niet druk om. Wij hebben een prachtige lijst met een goede lijsttrekker die maandag definitief wordt gekozen. Onze belangen zijn de ouderen maar wij vergeten ook de jongeren niet. Want, zonder jeugd geen ouderen. Ik sta zelf ook weer op de lijst en wij gaan het zien. Er komt geen concurrentieslag, daar zijn de inwoners niet mee gebaat en dat gebeurt in de politiek al genoeg.” Wel vraagt van Driesten zich af wat de reden is van de fusie tussen Gemeentebelangen en de Seniorenpartij: “Ik begrijp niet dat meneer Duijnker, die volgens ons niet zoveel heeft gepresteerd, terug komt samen met Gemeentebelangen. Het zal voor hun van belang zijn.”

Eerder had Van Driesten aangegeven te willen stoppen met de politiek, maar ze geeft nu aan toch door te gaan, zij het in een andere rol: “Ik heb met de fractie een goed gesprek gehad en ik word geen lijsttrekker en doe dus een stapje terug. Mijn dossierkennis van de afgelopen 10 jaar is belangrijk voor de partij.”

Mobiele versie afsluiten