Den HelderJeugd

Kinderburgemeester Lotte zwaait af: “Ik durf nu veel meer”

Den Helder – De tweejarige ambtstermijn van kinderburgemeester Lotte Mollema zit erop en het is tijd om te zoeken naar haar vervanger. De gemeente Den Helder schrijft daarvoor verkiezingen uit, waaraan alle Helderse leerlingen uit groep zeven mee kunnen doen. Lotte kijkt terug op een hele leuke en leerzame periode, waarin ze veel voor elkaar heeft gekregen en een stuk zelfverzekerder is geworden.

Er staat nog één laatste klusje op de agenda: De opening van de Kinderboekenweek in oktober. Daarna is Lotte echt burgemeester af. Een nog te kiezen opvolger neemt dan voor de komende twee jaar het stokje over. De verkiezingen voor de nieuwe kinderburgemeester starten binnenkort op de verschillende basisscholen. Eerst krijgen de leerlingen lessen over de democratie en de politiek. Daarna wordt in elke groep zeven klas één kandidaat gekozen. Vervolgens mogen leerlingen van alle scholen stemmen op hun favoriete kandidaat. De winnaar wordt de nieuwe kinderburgemeester en de andere deelnemers worden kinderambassadeurs.

Lotte heeft die verkiezingsstrijd twee jaar ook geleden meegemaakt en dus gewonnen: “Ik was altijd best wel verlegen, maar de juf op school vond dat ik goed kon presenteren. Zij kwam eigenlijk met het idee dat ik kon proberen kinderburgemeester te worden.” Lotte moest er eerst goed over nadenken, want het is toch wel wat dat burgemeesterschap: “Ik moest mezelf promoten in vijftien minuten. Toen heb ik samen met mijn vader goed nagedacht hoe dat het beste kon. Ik had niet verwacht dat het zou lukken, maar uiteindelijk werd ik door burgemeester Jeroen Nobel gebeld dat ik had gewonnen. Ik schrok me een hoedje.”

Zelfverzekerder geworden
De nervositeit bij het speechen verdween de afgelopen twee jaar: “Ik heb veel zelfvertrouwen gekregen. Ik durf nu veel meer, bijvoorbeeld tegen volwassenen praten en voor groepen spreken. Daar heb ik heel veel aan.” Het grote hoogtepunt was voor Lotte toch wel de uitreiking van het Blue School certificaat aan de Dr. Jac P. Thijsseschool. Daar mocht Lotte de bijeenkomst openen, op het podium samen met Eurocommissaris Virginijus Sinkevičius: “Toen mocht ik in het Engels een toespraak geven. Ik versprak me wel even, maar uiteindelijk ging het goed.” Een ander leuk moment was de beëdiging van burgemeester Jan de Boer: “Toen heb ik hem begeleid bij zijn eerste activiteit.”

Lotte wil de nieuwe kinderburgemeester vooral meegeven dat hij of zij rustig moet blijven bij het speechen en vertrouwen moet hebben in de mensen om zich heen: “Het kost best veel tijd om kinderburgemeester te zijn. Heel soms moet je ook dingen doen onder schooltijd. Ik vond het zelf heel leuk, maar ik gun het nu ook aan iemand anders.” Lotte is zelf net begonnen met de middelbare school. Dat gaat goed, maar door het huiswerk is het wel een stuk drukker: “Als je op de basisschool zit heb je wat meer tijd. Daarom is het goed dat de nieuwe kinderburgemeester ook weer uit groep zeven komt.”

Dingen die belangrijk zijn voor kinderen
Één van de dingen waar Lotte in het bijzonder trots op terugkijkt is het onder de aandacht brengen van het feit dat alle kinderen moeten kunnen sporten. “Ik zag om me heen dat er kinderen waren die niet mee konden sporten omdat ze daar geen geld voor hadden. Ik heb toen gesproken met de burgemeester en met Sportservice. Via de gemeente kunnen ouders dan ook geld krijgen, maar dat weten veel mensen niet.” Volgens Lotte kan de gemeente gebruik maken van TikTok of Instagram om dit beter onder de aandacht te brengen. Ze hoopt dat de volgende kinderburgemeester ook dit soort dingen, die heel belangrijk voor kinderen zijn, blijft promoten: “Ik was de eerste kinderburgemeester dus alles was nog nieuw. Ik hoop dat de volgende burgemeesters daarop blijven doorbouwen.”

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button