Recensie

Wolf (recensie)

De wolf is na 150 jaar terug in Nederland. Ecoloog Wim Tegels attendeerde natuurfilm-regisseur Cees van Kempen op dit feit om samen een nieuwe documentaire te maken. Van Kempen heeft al een aantal prachtige documentaires op zijn naam staan. Met de IJsvogel (2015), de Bever (2015) en Marker Wadden (2021) liet hij al zien hoe mooi de natuur in Nederland is. Drie jaar zijn de mannen met een team de bossen in gegaan om het leven van de wolf in beeld te brengen.

In de bossen van Duitsland maken we kennis met een wolvenkoppel. In een hol onder de grond hebben ze jongen, waarvan de oudste zoon Scout duidelijk het nieuwsgierigst en ondernemend is.
De roedel bestaat uit vader, moeder, eerstejaars jongen en de nieuwe welpen. We zien hoe de jongen met vallen en opstaan opgroeien. Vooral de eerstejaars jongen treden op als oppas om zo de kleintjes te beschermen voor de boze buitenwereld.

Als ze uitgegroeid zijn zien we hoe Scout vertrekt uit de roedel. Hij komt in een nieuwe levensfase, waarbij de wolf op pad gaat om zijn eigen territorium, maar vooral ook een vrouwtje te vinden. Daarbij kan de wolf honderden kilometers afleggen. We zien hoe Scout in Nederland arriveert in het grootste natuurgebied van Europa, De Veluwe. Hier vindt hij zijn bruid en wordt de eerste wolf op Nederlands grondgebied geboren.

Unieke beelden
Het verhaal geeft mooi weer hoe het leven van een wolf verloopt. De wijze waarop alles in beeld gebracht is werkelijk verbluffend mooi. Als toeschouwer zit je overal op de eerste rij en vraag je je af, hoe hebben ze dat gedaan? Wim Tegels is de man die het spoor van de wolven steeds weer opzocht, zodat Cees zijn camera’s kon opstellen. Er werd vooral gebruik gemaakt van camouflagepakken en -tenten om zo dicht mogelijk bij de dieren te kunnen komen. De drone is veel gebruikt om de beesten op te sporen, maar leverde ook unieke beelden op die in de film verwerkt zijn.

Naast de wolf komen ook de bevers, dassen, vossen, raven, wilde zwijnen en natuurlijk de edelherten prachtig in beeld. Mooi zijn ook de timelapse beelden van de landschappen met maan, zon en sterrenhemel. In eerdere documentaires deed Soof-actrice Lies Visschedijk de voice-over. Voor deze Wolf is Matthijs van Nieuwkerk de man die het verhaal vertelt, waarbij hij duidelijk de rem op zijn spreeksnelheid heeft gezet.

Parel onder de natuurfilms
De documentaire laat zien hoe succesvol het natuurbeheer in Nederland is. De terugkomst van de wolf wordt dan ook gezien als de kroon op het werk. Zijn aanwezigheid zorgt er voor dat andere dieren er een natuurlijke vijand bij hebben en dat beïnvloedt gedrag. Met mooie muziek van onder meer Peter en de wolf, maar vooral dankzij de prachtige beelden wordt de sympathie voor de wolf gewekt. Kortom, een parel onder de natuurfilms die je gezien moet hebben.

Regie: Cees van Kempen
Met: Scout (Wolf)
Stem: Matthijs van Nieuwkerk
Kijkwijzer: 6 jaar

Toon meer

Ad Bak

Ad Bak is de vaste filmrecensent van Regio Noordkop. Eens per week bezoekt hij Kinepolis in Den Helder voor een verslag van een nieuwe rolprent. De recensies worden doorgaans op zaterdagochtend online gezet.

Wellicht ook interessant

Back to top button