Den Helder – Veertien Molukse graven met een bijzondere status zijn zondag voorzien van een bijzonder logo. Dit gebeurde op de algemene begraafplaats aan de Huisduinerweg in Den Helder.
Bij de presentatie waren ongeveer zestig nazaten van de betrokken families aanwezig. Ook drie vertegenwoordigers van het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad van Den Helder waren erbij. Dat waren wethouder Peter de Vrij (PvdA) en Sylvia Hamerslag en Sjoerd Oudijk van Behoorlijk Bestuur.
De service van Oleahofmedewerker Armand verliep prima gedurende de samenkomst in de aula. De gasten kregen verschillende lekkernijen voorgeschoteld. Brigitta Meijering had pancakes, spekkoek, pisang goreng en pangsit gemaakt. Ook de Zweedse balletjes en klepon van Ina Manuhutu-Picauly vielen in de smaak.
Sprekers
Nora Schrieken-Hukom, Dany Rahakbau en Ema Loosman-Hemmen namen het woord vanuit de organisatie. Peter Jonas, de maker en sponsor van de logo’s, werd in de gelegenheid gesteld de acht werkgroepsleden te verrassen met een klein exemplaar van het symbool. Oddy Kapoh sprak namens alle aanwezigen met ontroering zijn dank uit naar de werkgroep Bangsa Maluku Den Helder (BMDH). Locoburgemeester Peter de Vrij feliciteerde alle aanwezigen met het bereiken van het mooie resultaat in een betrokken speech.
De presentatie met de gezamenlijke wandeling langs de gesymboliseerde graven werd voorafgegaan door samenzang van het dertiende couplet van evangelisch gezang 52 onder leiding van Thilly Faas-Soumeru en voor de afsluiting van het geheel werd het Onze Vader gebeden onder leiding van Noes Sarioä, bij het graf van zijn grootouders.
Nagenoeg afgerond
De taak van de werkgroep BMDH is nagenoeg afgerond. De Molukse gemeenschap heeft haar geschiedenis, cultuur en identiteit kenbaar gemaakt door het monument Berani op Willemsoord als ook de graven op de Huisduiner begraafplaats, en ervaart dit als een gezegende bevestiging.