Aan de wandel in de Noordkop

Aan de wandel in de Noordkop: Op zoek naar Paddenstoelen!

Advertentie:

Een eerdere wandeling in deze rubriek ging deels door het Dijkgatbos en het Robbenoordbos, nu is alleen het laatste bos aan de beurt. Het is herfst en dat is de tijd van paddenstoelen en in dit bos is een heuse ‘paddenstoelenroute’ te vinden. Al jaren ben ik op zoek naar het huis waar Kabouter Spillebeen woont, die fraaie rood met witte stippen villa, maar op de één of andere manier lukt dat niet. Op internet zie ik de meest prachtige plaatjes staan en mijn man en ik komen ze maar niet in het echt tegen.

De informatie op internet is van 2020 en gaat over een route van ongeveer drie kilometer, die is gemarkeerd met bordjes waarop een paddenstoel staat afgebeeld. Het is een door de boswachter uitgezette route en met deze lengte ook goed door kinderen te doen. Bij de informatie op het net staat ook een ‘zoekkaart paddenstoelen’ en die print ik uit zodat ik precies weet welke exemplaren ik onderweg tegenkom.  Het startpunt Robbenoordbos ligt aan de Sluitgatweg bij markeringspaaltje 80, waar je kunt parkeren. Vanaf paaltje 88 bij de bosingang is de route eenvoudig te volgen.

Elfenbankjes komen het hele jaar voor.
Het bos ademt helemaal de sfeer van dit jaargetijde, gele en (roest) bruine bladeren op en naast het pad, de bomen verliezen in rap tempo hun bekleding. We nemen allebei een kant van het pad voor onze rekening om te speuren naar het doel van onze wandeling. Op de eerste 100 meter is het gelijk raak, een grote boomstronk rondom begroeid met Elfenbankjes. Het is een paddenstoelensoort die het hele jaar voorkomt en vrij algemeen, die herkennen wij nog wel!

Russula
We wandelen verder en mijn man ontdekt twee grote bruine paddenstoelen met een stip in het midden en rafelige randjes aan de zijkant. Volgens de zoekkaart zou dit een Russula kunnen zijn en foto’s op internet bevestigen ons vermoeden. Dan volgen een paar bruine paddenstoelen op een dun steeltje, ze hebben qua vormgeving wat weg van een tulp. Geen idee, is dit hoedje familie van de zwavelkop of toch iets anders? De Aardappelbovist een stuk verderop in de wandeling is wel goed herkenbaar, maar een paar rode exemplaren zonder stippen zijn moeilijk thuis te brengen. Gaat het hier om de Vliegenzwam zonder de witte stippen of een andere soort? Wie het weet mag het zeggen!

De route gaat op een gegeven ogenblik terug naar het beginpunt, maar bij de T-splitsing om linksaf te gaan, pakken wij nog een rondje rechtsaf naar beneden bij het water. Hier kun je namelijk een klein stukje zelf varen met de trekschuit om aan de overkant te komen. Daar loopt een recht bospad onder de snelweg door en kan de wandelaar vervolgens een rondje om een binnenwatertje maken. We hopen op de mooie blauwe ijsvogel die we zagen afgebeeld op het bord bij de parkeerplaats. De vogel is gevlogen, we worden getrakteerd op eenden en waterhoentjes!

Zwammetjes
Na het rondje om de vijver pakken we de trekschuit weer terug, even de armspieren in beweging, en lopen het laatste stuk naar het punt waar we begonnen zijn. De beroemde Vliegenzwam, rood met witte stippen, zijn we niet tegen gekomen; de andere zwammetjes in alle kleuren en maten in het uiterst rustige bos maakten de wandeling echter wel de moeite waard.

Op internet is meer informatie over paddenstoelen te vinden en via deze link kun je de ‘zoekkaart paddenstoelen’ als hulpmiddel uitprinten:
https://www.boswachtersblog.nl/noord-holland/wp-content/uploads/sites/4/2020/10/paddenstoelen-zoekkaart.jpg

Toon meer

Jo Aggenbach

Jo is vrijwilliger verslaggever van Regio Noordkop. Ze schrijft verhalen voor de rubriek "Aan de wandel in de Noordkop", valt in als filmrecensent en schrijft nu en dan verhalen over leuke evenementen en activiteiten in de Regio Noordkop.

2 reacties

  1. Prachtige foto’s, veel,paddestoelen. Was een leuke wandelroute zo te lezen en ook nog varen, in welk bos kan dat. Een erg leuk verhaal. Fijne zondag.

    1. Kapitein Bert hé… wilde altijd al eens aan het roer van een schip staan! Volgende week nog een keer paddenstoelen, het is de tijd van het jaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button