Uitgaan

Bezoekers Kaap Skil kunnen voortaan op Wereldreis

Texel – Bezoekers van Museum Kaap Skil op Texel kunnen voortaan op wereldreis. Op de bovenverdieping van het entreegebouw is een nieuwe tentoonstelling ingericht over de wereldwijde handel in de 16e, 17e en 18e eeuw. Speciale aandacht binnen de expositie gaat uit naar de centrale rol van Texel binnen de handel.

Die handel kende vele gezichten: avontuur, rijkdom en romantiek, maar ook uitbuiting, gevaar, slavernij en armoede. Texelaars van toen nemen de bezoeker mee naar alle vier de windstreken. Voor de kust van Texel liggen vele tientallen scheepswrakken op de zeebodem, gezonken in de tijd dat de Reede van Texel dagelijks vol lag met schepen. Bedolven onder het zand zijn ze bewaard gebleven en vertellen ze stuk voor stuk een eigen verhaal van eeuwen geleden. Deze verhalen en de bijzondere voorwerpen die duikers in de wrakken hebben gevonden, vormen de basis van de tentoonstelling Wereldreis.

Maquette
De tentoonstelling op de eerste verdieping vormt een eenheid met de gigantische maquette in de kelder van het gebouw. De maquette verbeeldt de Reede van Texel rond 1660, met alle soorten schepen en de bedrijvigheid eromheen minutieus nagemaakt. Het ene schip had bestemming Suriname, het andere bleef dichter bij huis en ging voor graan naar Riga of voor spijsolie naar Noord-Afrika.

In Wereldreis volgt de bezoeker de schepen naar hun bestemming. Een centraal geplaatste kompasroos wijst de weg, Texelaars van toen vertellen hun verhaal, ondersteund door vondsten uit scheepswrakken. Albert Gronders bijvoorbeeld, vertelt in ‘het noorden’ over de Oostzeevaart. Hij weet waar hij het over heeft, want aan het einde van de zeventiende eeuw voer hij jaarlijks naar de steden rond de Oostzee om er graan te halen. In het oosten is Jacob Schagen de gids. Als jonge Texelaar van ongeveer 15 jaar vertrok hij in 1762 met VOC-schip De Jonge Lieve naar het verre oosten. Ook over de reizen naar het westen en het zuiden komen Texelaars van toen aan het woord.

Schaduwzijden
Naast de avontuurlijke en positieve aspecten van de vroegere wereldhandel voor Texel, behandelt Wereldreis ook de schaduwzijden ervan. Zo zijn in ‘het westen’ opgedoken voorwerpen te zien, die bestemd waren voor een suikerplantage in Suriname. Gereedschappen waarmee de tot slaafgemaakten hadden moeten werken, naast de luxe-artikelen die de plantagehouders een comfortabel leven moesten garanderen. Gezonken bij Texel, dus nooit op de plaats van bestemming aangekomen.

Dit najaar opent Museum Kaap Skil nóg een spectaculaire nieuwe tentoonstelling, met de exclusieve vondsten uit het Palmhoutwrak. Met een glansrol voor de beroemde zijden Jurk!

Toon meer

Ronald Boutkan

Bovenstaand bericht is geplaatst door Ronald Boutkan, algemeen directeur van Regio Noordkop. Ronald woont in Julianadorp en is bereikbaar via ronald@regionoordkop.nl of telefonisch via 0643436070.

Wellicht ook interessant

Back to top button