Den Helder

Nieuw fiets- en wandelpad bij strandopgang Huisduinen

Huisduinen – Goed nieuws voor bezoekers van het strand van Huisduinen, want tussen Fort Kijkduin en het strandpaviljoen Factor 30 wordt een nieuw 800 meter lang fiets- en wandelpad aangelegd. De gemeente heeft maandag laten weten dat het nieuwe pad het strand bij Huisduinen beter bereikbaar moet maken voor bewoners, toeristen en hulpdiensten.

“Een goede toegang tot het strand is heel fijn voor de inwoners en ook de toeristische sector profiteert ervan”, zo stelt wethouder Petra Bais. “Ook is het voor de veiligheid van groot belang dat de hulpdiensten snel het strand en het paviljoen kunnen bereiken. Het pad is daarom echt een aanwinst.”

Met betrekking tot de verharde dijk, die gold als entree, is besloten deze te laten ‘verzanden’. “Daardoor ontstaat nieuw duingebied tot aan de zee”, aldus de wethouder. “De verandering van de dijk naar een duin was nodig, omdat het een zwakke plek was in de kustverdediging. Het nieuwe duingebied moet Huisduinen beter beschermen tegen de zee. Het is onderdeel van het kustversterkingsplan Zwakke Schakels van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier.”

Om het strand weer goed bereikbaar te maken was er eerder een plan voor het verbreden en verlengen van de opgang vanaf de Grafelijkheidsweg. Dit ging uiteindelijk niet door, omdat het te ingrijpend was voor de natuur in het beschermde gebied. Het nieuwe plan voldoet wel aan alle eisen. De strandopgang moet klaar zijn voor het begin van het toeristenseizoen in april 2023.

Toon meer

Ronald Boutkan

Bovenstaand bericht is geplaatst door Ronald Boutkan, algemeen directeur van Regio Noordkop. Ronald woont in Julianadorp en is bereikbaar via ronald@regionoordkop.nl of telefonisch via 0643436070.

Wellicht ook interessant

3 reacties

  1. Ik wil niet negatief zijn, maar ik denk dat dit pad binnen een mum van tijd weer verzakt en onder gestoven is.

  2. Groenlinks zal hier blij van worden. Een verhard pad dwars door de natuur met zicht op de zee! Als de rolstoelers, rollator coureurs en boostersporters er maar geen racebaan van maken 🏎 😄.

Back to top button
%d bloggers liken dit: