Den Helder

Onderzoek zet vraagtekens bij noodzaak hotel Kleine Werf op Willemsoord

Advertentie:

Den Helder – Uit het second opinion onderzoek van Horwath, een van ’s werelds grootste adviesbureaus op het gebied van horeca en vrijetijdsbesteding, blijkt dat er waarschijnlijk onvoldoende marktruimte is voor de realisatie van een groot hotel op Willemsoord. Het plan voor hotel ‘De Kleine Werf’ is vorig jaar door de gemeenteraad in de wacht gezet, omdat eerst moest worden vastgesteld hoe de horeca sector in Den Helder zou herstellen van de coronacrisis. Uit de berekening van Horwath blijkt dat wanneer het plan en de andere ontwikkelingen in Den Helder worden gerealiseerd er zelfs in het meest positieve scenario tot 2032 een overschot is aan hotelkamers.

Begin 2021 heeft adviesbureau BSP in opdracht van Zeestad al een zogeheten ladderonderbouwing gemaakt voor de horeca. Hieruit bleek dat er voldoende ruimte is voor het realiseren van de beoogde hotelkamers en de bijkomende ontwikkelingen op Willemsoord. In het plan voor de Kleine Werf zit ook de bouw van een groot aantal vierkante meters aan vergaderruimte, meerdere restaurants en cafés, een skybar en een wellnesscentrum. Naar aanleiding van de rapportage van adviesbureau BSP hebben verschillende horecaondernemers vragen gesteld bij de onderzoeksopzet en de resultaten, zo laat de gemeente weten. Er waren daarbij vooral zorgen over het herstel van de sector na de coronacrisis. Horwath is vervolgens gevraagd om een second opinion. Daaruit blijkt dat BSP een structurele rekenfout heeft gemaakt.

Hierdoor komt het minimale of negatieve scenario van Horwath een stuk lager uit. Daarnaast heeft BSP in haar berekening een onderscheid gemaakt tussen hotelkamers en kamers voor ‘short stay’. Zij rekenen daarom met slechts 55 kamers in plaats van de beoogde 95. Volgens Horwath is er in werkelijkheid en in het Helderse scenario weinig verschil tussen de twee logiesvormen. De markt overlapt voor een heel groot deel. Tot slot heeft BSP ook geen rekening gehouden met andere lopende ontwikkelingen in Den Helder. Daarbij gaat het vooral om het plan van Den Helder Aiport om op het vliegveld een hotel te realiseren. Alles bij elkaar genomen ziet Horwath zelfs in het meest positieve scenario tot 2032 een overschot aan hotelkamers, wanneer alle ontwikkelingen doorgaan.

Historische uitstraling in gevaar
Wat betreft de beoogde restaurants is er volgens beide onderzoeken wel marktruimte. Toch ontbreekt volgens Horwath de kwalitatieve onderbouwing: “De short stay kamers zullen naar verwachting concurreren met de bestaande hotelmarkt en de geplande ondersteunende voorzieningen lijken gezien de locatie voor een belangrijk deel overbodig.” Daarnaast ziet het adviesbureau ruimtelijke bezwaren: “Het grote aantal kamers in combinatie met de ruime geplande voorzieningen resulteren in een relatief groot volume voor de beoogde locatie. Het kan een uitdaging zijn om het geplande hotel zodanig in te passen dat de bestaande historische bebouwing niet wordt overheerst en de historische uitstraling van het gebied in stand blijft.”

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

3 reacties

  1. Hopelijk wordt er naar dit advies van Horwath geluisterd en verdwijnt dit plan geheel in de prullenbak.
    Het zou toch wel vreemd zijn dat Lidl en Aldi niet naar een groter pand mogen vanwege oneerlijke concurrentie met de kleinere supermarkten en dat dit argument niet zou gelden bij dit hotel op Willemsoord. De horeca in Den Helder heeft het al moeilijk genoeg.

  2. Het volgende prestige project wat ze de burger door de strot proberen te duwen en dan nog vreemd vinden dat het vertrouwen bijna het absolute nulpunt heeft bereikt.Corruptie,daar kan je moeilijk je vinger op leggen maar het lijkt er toch wel heel erg op dat er beloftes zijn gedaan naar ondernemers,de inwoners is in ieder geval nergens naar gevraagd.

  3. Ach bij leegstand een mooie plek om asiel zoekers in onder te brengen.

Wellicht ook interessant

Back to top button