Hollands KroonVideo

Wandelen tussen de paddenstoelen in het Robbenoordbos (Video)

Wieringermeer – De bossen kleuren weer oranje en de herfst is dan ook echt ingetreden. Ook de paddenstoelen steken weer de kop op, en langs de nieuwe paddenstoelenroute in het Robbenoordbos zijn de mooiste soorten te vinden.

Samen met hond Twirre loopt boswachter Mikal regelmatig door het bos voor het verzorgen van bomen en struiken, het controleren van de gezondheid van het bos, of het uitzetten van nieuwe wandelroutes. Het Robbenoordbos staat bekend om haar paddenstoelen, dus een specifieke route voor deze verschijning kon deze herfst niet ontbreken. De nieuwe paddenstoelenroute is vooral bedoeld voor kinderen, maar iedereen die van de natuur wilt genieten moet hier eigenlijk een rondje wandelen, aldus boswachter Mikal: “Ik heb de route al drie keer gelopen, en ik zie elke keer andere dingen.”

Langs de route zijn veel soorten te vinden. Uiteraard is de bekende vliegenzwam met haar rode kleur en witte stippen te bewonderen, maar voor de oplettende kijker zijn ook minder bekende soorten te ontdekken. Vooral de wat kleinere paddenstoelen zijn volgens Mikal extra leuk om op te sporen: “Je kan hier echt superveel paddenstoelen tegenkomen. Natuurlijk de vliegenzwam, maar ook de parelstuifzwam en de geweizwammen. Heel veel mensen zoeken naar grote paddenstoelen, maar juist als je naar de kleintjes kijkt zit er zo veel variatie in.”

Speuren met een app
Het bos staat er zo vol mee dat sommige soorten zijn zelfs door Mikal niet direct te herkennen zijn. Hier heeft zij echter een handige oplossing voor. “Er zijn verschillende apps die kunnen determineren naar wat voor paddenstoelen je kijkt. Dat is echt superleuk om te doen, want zo kom je er wat je eigenlijk ziet.” Op de resten van een onlangs afgezaagde boomstam scant Mikal een zwam met haar telefoon. “Je ziet het, dit is het stobbenzwammetje. Eigenlijk heel logisch, want de resten van afgezaagde bomen noem je ook wel een ‘stobbe’.”

De route heeft een lengte van zo’n drie kilometer en bevat onder andere een wateroversteek met basaltblokken, en een trekpont over het kanaal. Daarnaast is er een kans dat wandelaars een van de bosbewoners tegen het lijf lopen. “Er leven best veel wilde dieren in het bos, zoals reeën en bijzondere vogels. Er zitten ook nog boommarters, maar als je die ziet heb je echt heel veel geluk.”

Mikal moedigt dan ook iedereen in de regio aan om het bos eens te bezoeken, zeker nu door de herfst het bos langzaamaan verkleurt: “Het Robbenoordbos is eigenlijk een verborgen pareltje. Er wonen zo veel mensen in en rond dit gebied, maar heel veel mensen hebben echt geen idee wat voor mooie natuur we hier eigenlijk hebben. Het is nu nog redelijk groen, maar als alles straks is verkleurd loop je gewoon in een schilderij.”

Toon meer

Brent van der Hell

Brent van der Hell is werkzaam bij Regio Noordkop als verslaggever / redacteur TV. Hij is bereikbaar via brent@regionoordkop.nl, of via de telefoonnummers 0627656370 en 0223684609.

Wellicht ook interessant

Back to top button