Uitgaan

Vioolbouwer Ronald de Jongh geeft lezing in School 7

Adverentie

Den Helder – School 7 organiseert zondagmiddag 29 oktober een muzikale middag. Vioolbouwer Ronald de Jongh geeft om 14:30 uur een lezing over zijn werk en passie: de viool. De lezing wordt vanaf 14:00 uur muzikaal ingeleid door violist Emils Zegers en pianiste Inguna Zegers van Triade.

Ronald de Jongh, geboren in Den Helder, besloot in 1984 om vioolbouw te gaan studeren in Cremona, Italië. In 1990 opende Ronald de Jongh zijn eigen werkplaats aan de Lauriergracht in Amsterdam. Tot op de dag van vandaag werkt hij daar aan de nieuwbouw, restauratie en lakretouche van viool en altviool.

In de lezing vertelt hij over het ontstaan van de viool en haar typerende vorm. Hij geeft inzicht in de gereedschappen die hij gebruikt, de harssoorten en natuurlijk het hout zelf. Met beelden en filmpjes zal hij toelichten hoe de elegante vormen van de viool niet alleen voor de sier zijn ontstaan, maar ook een rol spelen bij het opvangen van de snaarspanningen.

Aanmelden
Kaarten voor de lezing zijn te koop voor € 5,00 per stuk op de website van de bibliotheek of aan de balie in School 7. De muzikale inleiding vindt plaats in de openbare hal en is vrij toegankelijk.

Deze middag speelt ook muzikant Toverberg in School 7, als onderdeel van Rondo Musica van de Vrienden van Den Helder. Tickets voor Rondo Musica zijn verkrijgbaar op www.vriendenvandenhelder.nl.

Toon meer

Peter Rus

Peter Rus is sinds januari 2023 werkzaam bij Regio Noordkop als journalist. Hij is bereikbaar via peter@regionoordkop.nl en via 0625487127.

Wellicht ook interessant

Back to top button