Den Helder

Boy en Kyra uit Den Helder bereiden zich op voor op het NK dansen: “Als ik niet dans, dan leef ik niet”

Advertentie:

Den Helder – Boy Gijzen en Kyra Hoogvorst hebben zondag 25 juni met rood omcirkeld in hun agenda. Het danspaar van dansschool Corma komt dan namelijk uit op het Nederlands Kampioenschap in Noordwijkerhout. Boy en Kyra zetten de laatste puntjes op de i voor de belangrijke wedstrijd. “Plezier uitstralen is het belangrijkst.”

In het dagelijks leven is Kyra (35) docent scheikunde op Scholen aan Zee. Boy (38) verzorgt met zijn bedrijf EHBOY onderhoud van blusmiddelen, AED’s en verbandmiddelen bij bedrijven in de Noordkop. De vonk tussen de twee sloeg een aantal jaar geleden over bij een feestje in de dansschool. “Boy danste toen al”, vertelt Kyra. “Ik heb toen ik een jaar of 15, 16 was gedanst, dus dat zat er nog een beetje in. Toen we gingen samenwonen ben ik uiteindelijk weer met Boy meegegaan naar dansles.”

Inmiddels dansen Boy en Kyra al acht jaar samen, waarvan in totaal ongeveer drie jaar wedstrijden. Op het NK zal het danspaar deelnemen aan de disciplines Latin, Ballroom en de Zesdans. Boy: “Mijn passie ligt meer bij Latin en Kyra vindt Ballroom juist het leukst.” Dat het stel uitkomt in verschillende disciplines kan juist een versterkend effect hebben. “Het helpt met de soepelheid in het lichaam”, vertelt Boy. Latin en Ballroom zijn disciplines met elk vijf verschillende dansbewegingen. Bij Latin beoefent het danspaar de chachacha, rumba, jive, paso doble en de samba. Bij Ballroom worden de quick step, Engelse wals, tango, slowfox en de Weense wals uitgevoerd. De Zesdans is een combinatie van drie danspassen uit de Latin en drie uit de Ballroom.

Eerste en tweede plaats
Boy en Kyra kwamen onlangs nog succesvol in actie tijdens een landelijke wedstrijd in Kampen. Onder toeziend oog van de Nederlandse Vereniging Amateur Danssport (NVAD) sleepte het danspaar van Corma de eerste plaats in de wacht in de Latin Debutanten Klasse B en de tweede plaats in de Ballroom Debutanten Klasse A. De goede prestaties op het toernooi waren extra bijzonder, aangezien Kyra al een tijdje last heeft van haar voet. “Ik zeg altijd: ‘als ik niet dans, dan leef ik niet’”, vertelt de danseres. “Dit is gewoon wat je het liefst doet. Dus dan ga je gewoon door.”

Ook op het NK zullen Boy en Kyra uitkomen in de Debutantenklasse. Het duo mag al een paar jaar deelnemen bij de senioren (30+), maar kiest er bewust voor om nog mee te doen met de junioren. “Het niveau ligt wat hoger door onder andere de grotere concurrentie en jongere talenten”, licht Boy toe. “We zien er veel meer uitdaging in om in deze klasse hoog te eindigen.” De jury bepaalt in de halve finale of het paar naar de A- of de B-finale gaat. “Vorig jaar stonden we bij Latin en Ballroom in de B-finale. Bij Latin wonnen we toen.” Kyra vult aan: “Dit jaar groeien we in wedstrijden toch meer naar de A-finale toe. Daar hopen we op het NK ook op.” Toch is het volgens het stel per wedstrijd afwachten of dat lukt. “Het blijft een jurysport.”

Op het NK staan namelijk liefst zeven juryleden langs de lijn die de dansparen op de vloer nauwlettend in de gaten houden. Zij staan verdeeld over de zaal en mogen geen woord met elkaar wisselen, zodat zij elkaars mening niet kunnen beïnvloeden. “Je weet ook niet echt waar de juryleden op letten”, vertelt Boy. “Soms krijgen ze opdrachten om op specifieke elementen te letten. Je probeert je zwakke punten te verbeteren, om zo een neutraal mogelijk paar te worden en in alle smaken van de jury te vallen. Dat is moeilijk.”

Plezier
Boy en Kyra reizen 25 juni zonder al te veel verwachtingen af naar het NK. “Het is vooraf niet te bepalen”, vertelt Boy, die wel hoopt de A-finale te bereiken. “Maar als je in de finale denkt: ‘nu moet het gebeuren’, dan werkt dat juist averechts. Dan wordt het te geforceerd.” Het belangrijkste element is volgens hem plezier. “Als je dat zoveel mogelijk kan uitstralen op de vloer, heb je al de helft van je werk erop zitten. Natuurlijk moet je dan nog technisch denken, maar aan de andere kant moet je ook weer niet teveel denken.”

Kyra vertelt dat rust een belangrijk onderdeel is van het wedstrijddansen. “Als je danst, heb je bepaalde spierspanning op bepaalde momenten, maar je schouders en hoofd moeten rust uitstralen. Als er spanning in je lijf komt, ga je op die plekken verkrampen.” Boy sluit zich daarbij aan: “Wij worden ook getraind om als er wat fout gaat, eigenlijk niet anders te gaan kijken en door te dansen. Dan maar improviseren. Als je gezicht in één keer verdwijnt, gaat de jury juist kijken: ‘wat gaat daar allemaal fout?’”

Het Nederlands Kampioenschap vindt zaterdag 25 juni plaats in Noordwijkerhout. Boy en Kyra staan de hele dag op de dansvloer.

Toon meer

Peter Rus

Peter Rus is sinds januari 2023 werkzaam bij Regio Noordkop als journalist. Hij is bereikbaar via peter@regionoordkop.nl en via 0625487127.

Wellicht ook interessant

Back to top button