Hollands KroonJeugdVideo

Leerlingen Het Creiler Woud nemen eerste exemplaar gezondheidsboek in ontvangst (video)

Adverentie

Kreileroord – Leerlingen van basisschool Het Creiler Woud onthaalden schrijvers Marije van der Veen en Nancy Tesselaar met een prachtig gezondheidslied tijdens de presentatie van het doeboek ‘Mijn Gezonde Lichaam’. Het boek moet kinderen van 7 tot 12 spelenderwijs kennis laten maken met gezonde voeding, beweging en hoe het lichaam daarmee omgaat. De introductie van het boek op school sluit aan bij het gezondheidsbeleid van JOGG-gemeente Hollands Kroon.

Een boek waarmee kinderen spelenderwijs leren hoe hun lichaam reageert op voeding en beweging was er nog niet en daarom gingen Marije en Nancy aan de slag. Ze hebben allebei een achtergrond in gezonde voeding. Van der Veen: “Het is belangrijk dat kinderen op de basisschool al leren hoe ze goed voor zichzelf kunnen zorgen. Door goed te eten en te bewegen, maar dat wel op een manier die bij ze past.” Deze manier kreeg uiteindelijk vorm in een doeboek, met tekeningen, puzzels, opdrachten, recepten en nog veel meer. Een slimmigheidje, vertelt Tesselaar: “Het idee van het boek is dat kinderen leren, maar niet door te leren. Doordat ze spelen en ondertussen met de informatie bezig zijn komt het uiteindelijk toch in hun koppie terecht.”

Wethouder Mary van Gent is enthousiast over het boek. De gemeente is sinds dit jaar een JOGG-gemeente (Jongeren op Gezond Gewicht) en dat betekent dat het college inzet op het stimuleren van een gezonde leefstijl vanaf het eerste levensjaar. “We willen dat jongeren meer bewegen, genoeg water drinken en gezond eten waardoor ze gezond blijven. Daar investeren we best veel in.” vertelt van Gent. Eén van die investeringen is dus het doeboek. Verder wil de gemeente op elke basisschool een groentebos, waar kinderen leren hoe gezond eten groeit, en start de gemeente een project met groentesoep, waarbij leerlingen een aantal maanden lang één keer per week groentesoep eten en daar informatie over krijgen.

Directeur Harry Toebes van basisschool Het Creiler Woud is ook blij met het boek: “Er is natuurlijk genoeg informatie over goed eten, maar dat bereikt de kinderen niet altijd en dan is dit een goede manier om het de kinderen bij te brengen. Ze weten wel dat groente gezond is, maar op deze manier leren ze ook waarom.”

Toon meer

Klaas Omta

Klaas Omta is, in het kader van een landelijk samenwerkingsproject tussen lokale en regionale omroepen en de NOS, namens de NOS werkzaam bij Regio Noordkop als algemeen verslaggever. Hij is bereikbaar via klaas@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button