Cultuur/NatuurDen Helder

Meer geld voor de stadsdichter: “Fijn dat de gemeente de culturele waarde erkent”

Advertentie:

Den Helder – Het college B&W van de gemeente Den Helder heeft besloten om de stadsdichter meer subsidie te geven. In plaats van eens in de vier jaar €2.000,- voor het uitgeven van een dichtbundel, wordt dit bedrag straks jaarlijks beschikbaar gesteld om de gedichten van de stadsdichter beter toegankelijk te maken voor het publiek. Yanaika Zomer, de stadsdichter van Den Helder, is erg blij met de keuze van het bestuur.

Het doel van een stadsdichter is volgens Zomer namelijk niet zomaar het verkopen van je eigen poëzie. Je moet de stad Den Helder profileren en daarom ook zorgen dat jouw gedichten door zoveel mogelijk mensen worden gelezen. Het uitbrengen van een dichtbundel, eens in de vier jaar, is volgens haar heel erg leuk, naar niet de beste manier om dit doel te bereiken: “Zo benader je maar een beperkt aantal mensen en vaak ook alleen inwoners die al geïnteresseerd zijn in poëzie. Met meer subsidie kunnen we andere middelen aanboren om gedichten op een toegankelijke manier over te brengen.” De wens voor een dergelijk besluit van het college is dus ook zeker eerder uitgesproken door de Commissie Stadsdichter.

In de toekomst zal er onder andere gekeken worden naar het gebruik van filmpjes en muurgedichten. De laatste paar jaar heeft Zomer ervaren dat dit eigenlijk heel goed kan werken: “Voorheen las ik wel eens gedicht voor op een bijeenkomst waar soms maar een kleine groep mensen aanwezig was, zeker door corona was er vaak geen publiek. Recentelijk heb ik meegewerkt aan filmpjes, bijvoorbeeld met het aantreden van burgemeester Jan de Boer, of de 4 en 5 mei herdenking. Dat bereik is een stuk groter, waarmee Den Helder toch weer op de kaart wordt gezet.”

Kale muren
De poëzie van de stadsdichter moet ook gaan terugkomen in het straatbeeld. Kale zijmuren in de stad lenen zich uitstekend voor korte gedichten. “Gewoon een aantal regels die mensen in het voorbijlopen kunnen lezen. Ik heb dat in Delft gedaan een tijd terug, om mensen een hart onder de riem te steken in coronatijd.” In Den Helder is de Commissie Stadsdichter ook bezig met dit soort initiatieven, maar wat dat precies inhoudt blijft nog even geheim. Het is in ieder geval enorm prettig dat er met de nieuwe subsidie ruimte komt voor meer van dit soort projecten: “Het is fijn dat de gemeente de culturele waarde van de stadsdichter erkent. Dat laten ze zien met deze subsidie.”

Op de vraag of Zomer teleurgesteld is dat zij geen dichtbundel krijgt reageert ze ontkennend: “De rol van een stadsdichter is echt groter dan dat. Een bundel verdwijnt vaak ook bij mensen in de boekenkast.” Daarbij komt dat ondanks de andere invulling van de subsidie het uitbrengen van een dichtbundel alsnog tot de mogelijkheden behoort: “Het zou best kunnen dat er een bundel komt, dat sluiten we nog niet uit. Ik produceer in tegenstelling tot mijn voorgangers bijvoorbeeld alleen tekst, geen muziek of beeldende kunst.” Het maken van een bundel is voor haar daarom minder duur en toegankelijker.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

1 reactie

  1. Nog nooit van haar gehoord, nog nooit iets van haar gelezen, is een stadsdichter zo belangrijk voor Den Helder dat haar subsidie 400% omhoog gaat?

Wellicht ook interessant

Back to top button