Den HelderJeugd

Raad enthousiast over locatie Spoorweghaven voor Scholen aan Zee

Advertentie:

Den Helder – De gemeenteraad is erg enthousiast over de kans dat Scholen aan Zee in de toekomst mogelijk naar de Spoorweghaven gaat verhuizen, zo bleek tijdens de Raadscommissie Stadsontwikkeling. De plannen zijn nog erg pril en er is een alternatieve locatie aan de Sportlaan in beeld. Daarnaast is ook het verbouwen van de huidige huisvesting een mogelijkheid. Het lijkt er echter op dat als de raad nu zou mogen kiezen, de School zo snel mogelijk zijn intrek zal nemen aan de Westoever.

Zo ver is het voorlopig nog niet. Volgens de projectleider die zich bezighoudt met de ontwikkeling van de Westoever is de doorlooptijd voor het afgeven van de omgevingsvergunning nog wel een jaar of twee. Dan moet de bouw dus nog beginnen. Voordat de school er staat duurt dus nog minimaal vier jaar. Er spelen veel verschillende thema’s in het gebied: In brede zin de transformatie van havengerelateerde bedrijvigheid naar een meer gemengd gebruik met wonen, detailhandel en een sportpark. Mogelijk komt daar dus straks ook de school bij.

Dat zou volgens wethouder Pieter Kos in ieder geval een enorme vooruitgang zijn. De reputatie van Scholen aan Zee is flink verbeterd en daar past een nieuw schoolgebouw ook bij. Hoewel oud-leerlingen nu nog wel eens opmerken dat de school er hetzelfde uitziet als 40 jaar geleden, kan dit volgens de wethouder toch eigenlijk niet de bedoeling zijn. De locatie in de Spoorweghaven biedt volgens Kos een unieke combinatie met het maritieme bedrijvigheid. Dit zou goed passen in Den Helder en het maritiem cluster. Dit cluster blijft nog wat abstract soms volgens Kos, maar de integratie van het onderwijs en het bedrijfsleven laat concreet zien hoe dit in Den Helder speelt.

Haken en ogen
Gas erop dus, zei Petra Bais van de VVD. Er mag gang komen in de plannen. Toch werden er ook een paar kleine haken en ogen genoemd, ondanks dat alle partijen eigenlijk positief waren. Zo vroeg Marije Boessenkool zich af of de ondergrond aan de Westoever wel schoon is. Er is toch lange tijd zware industrie geweest. De projectleider wist te vertellen dat er inderdaad sprake is van vervuiling, die momenteel nog in kaart wordt gebracht. Uiteraard wordt dit vervolgens eerst opgelost voordat er eventueel begonnen wordt met bouwen. Volgens Hans Verhoef van D66 moet hierbij wel gelet worden op de participatie en Harry van Dongen van De Stadspartij zou graag zien dat op de plek van de oude schoolgebouwen woningen worden gerealiseerd.

Een ander punt van zorg is het schoolaanbod in Julianadorp. Een centralisering van de scholen in Den Helder aan de Westoever is mogelijk juist niet wenselijk voor kinderen uit Juliandorp. Hoewel er ideeën zijn over realiseren van een volledige school in Julianadorp, waar nu enkel een onderbouw locatie staat, is er nog weinig concreet. Edwin Krijns van het CDA vroeg zich af of dit ooit wel mogelijk zou zijn, gezien de mogelijke concurrentie met Schagen. Regionale afstemming is volgens portefeuillehouder Kos inderdaad altijd noodzakelijk, maar de snelle ontwikkeling en woningbouw in Julianadorp maakt dat er straks wel degelijk aanleiding kan zijn om het voortgezet onderwijs in het dorp te aan te vullen.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

2 reacties

  1. Dir verhaal doet mij toch een beetje de wenkbrauwen fronsen : De huidige school ligt prachtig centraal.Gezien de meeste kinderen per fiets komen lijkt mij dit wel een punt van aandacht .Ik trek hierbij een paralel met de verhuizing van het stadhuis van de `Bijlweg naar Willimsoord.Is die plek aan de spoorhaven niet die grond die in beheer is bij de Port of Den Helder waar ze al jaren proberen bedrijven op te krijgen ? En wat hebben schoolkinderen te maken met het maritieme gebeuren ? Scholen aan Zee is zeker geen zeevaartschool.Het lijkt er meer op dat de gemeente weer iets heeft bedacht om hun miskleun met de niet te verkopen grond ongedaan te maken.

Wellicht ook interessant

Back to top button