Den HelderJeugd

Toeslagenaffaire in Den Helder: Bij zes gezinnen zijn kinderen uit huis geplaatst

Den Helder – Bij zes van de gezinnen die slachtoffer zijn geworden van de toeslagenaffaire in Den Helder zijn in de periode 2015 tot 2020 kinderen uit huis geplaatst. Dit laat het college weten in de beantwoording van schriftelijke vragen door de Stadspartij. In twee gevallen zijn de kinderen nog steeds niet terug bij hun ouders.

In de gemeente Den Helder hebben 106 ouders zich gemeld als gedupeerde van de toeslagenaffaire. De toeslagenaffaire, die voor ernstige financiële problemen heeft gezorgd bij duizenden gezinnen, is volgens het kabinet mede verantwoordelijk voor de uithuisplaatsing van meer dan 1100 kinderen. Door fraudeverdenkingen en de enorme druk door terugvorderingen van de Belastingdienst kan een stapeling van problemen in gang worden gezet waardoor een ingrijpende maatregel als het uit huis plaatsen van kinderen nodig is. Financiële problemen zijn op zichzelf geen reden tot uithuisplaatsing.

De gemeente Den Helder kan zien hoeveel kinderen er totaal uit huis zijn geplaatst en hoeveel daarvan in beeld zijn als gedupeerde van de toeslagenaffaire. Dit waren er zes. Vier daarvan zijn weer terug bij hun ouders, of zij hebben inmiddels de leeftijd bereikt dat zij op zichzelf kunnen wonen. Daarbij meldt het college dat zij geen directe relatie kunnen leggen tussen de uithuisplaatsing en de toeslagenaffaire. Zoals gezegd kan de toeslagenaffaire enkel indirect dit gevolg hebben.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button