Politiek

Fietsers voorrang op rotondes, is dat wel veilig?

Advertentie:

Den Helder – “Fietsvriendelijk, maar onveilig.” Dat zei raads- en commissielid Paul Houben van Beter voor Den Helder over het voorstel van het college om elf rotondes in Den Helder aan te passen zodat fietsers op alle rotondes met vrijliggende fietspaden binnen de bebouwde kom voorrang hebben. Volgens Houben gebeuren veel meer ongelukken bij rotondes waar de fiets voorrang heeft.

Den Helder is momenteel de enige gemeente in Noord-Holland waar fietsers geen voorrang hebben op rotondes binnen de bebouwde kom. Het Helderse college wil daar verandering in brengen en vraagt de raad daarvoor € 1.023.500,- beschikbaar te stellen. Dat bedrag is nodig om de voorrangsregeling in 2024 overal toe te passen. De kans is groot dat de kosten voor de gemeente uiteindelijk lager uitkomen; er is een subsidieaanvraag gedaan bij de provincie Noord-Holland. Wanneer de volledige subsidie wordt verstrekt, komt de eigen bijdrage uit op een bedrag van € 175.925,-.

Volgens het college is het aanpassen van de rotondes in de gemeente Den Helder erg belangrijk, omdat op die manier een uniform beeld ontstaat. “Dit zorgt voor meer verkeersveiligheid voor fietsers. Ook zorgt het ervoor dat fietsers comfortabeler kunnen doorfietsen zonder onderbrekingen,” aldus B&W. Het voorstel werd maandagavond besproken door de raadscommissie stadsontwikkeling en beheer en verdedigd door portefeuillehouder Tessa Augustijn.

Veiligheid en uniformiteit
Meerdere fracties waren er niet van overtuigd dat het uniform voorrang geven aan fietsers ook leidt tot een grotere veiligheid. “Ga de fietsers in godsnaam geen voorrang geven, want dat is levensgevaarlijk”, vindt Houben. Ook Behoorlijk Bestuur ziet gevaren in deze voorrangsregeling. Commissielid Van den Berg wees er op dat veel fietsers niet opletten, soms een koptelefoon dragen en doorrijden zonder op of om te kijken. “Voorrang hebben is één, maar krijgen is twee.”

De kritische fracties vinden dat het zou moeten gaan over het ‘fietsveilig’ aanpassen van rotondes, in plaats van ‘fietsvriendelijk’. Wethouder Augustijn benadrukte in haar reactie het belang van uniformiteit. “Ik vind het beter voor de veiligheid als er een eenduidig beeld wordt geschetst en geschept voor de fietsers en overige verkeersdeelnemers. We willen ook regionale eenduidigheid. Als mensen van buiten hier ineens met een andere verkeerssituatie worden geconfronteerd, gebeuren hier ook meer ongelukken.”

De gehele raadscommissie leek het eens te zijn over het feit dat uniformiteit het belangrijkst is. Nu is alleen de vraag welke kant op te gaan: fietsers overal, of nergens voorrang op rotondes. De gemeenteraad neemt daar op 22 januari een besluit over.

Toon meer

Lianne Snel

Lianne Snel studeerde politicologie en American Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Zij is sinds maart 2023 werkzaam als onderzoeks- en politiek journalist voor zowel Regio Noordkop als Noordkop Centraal. Zij is bereikbaar via lianne@regionoordkop.nl.

4 reacties

  1. Op de meeste rotondes in Den Helder hebben de fietsers haaientanden . Dus moeten wachten op auto’s die zich al de rotonde bevinden. Mijn ervaring is dat 99% van de fietsers hier lak aan heeft . Waarvan de helft ook geen richting aangeeft .
    De levensgevaarlijk situaties op de rotondes worden wel heel vaal door fietsers zelf veroorzaakt.

  2. Helemaal eens met dhr.Houben. Levensgevaarlijk als fietsers voorrang krijgen. Zie de rotonde bij de Texelstroomlaan, fietsers hebben daar voorrang maar automobilisten geven dat niet.
    Laat de kwetsbaarste groep gewoon wachten op degenen die voorrang hebben op de rotonde, veel veiliger.

  3. Het zou fijn dat de oude regel snel verkeer gaat voor langzaam verkeer werd ingevoerd.
    Tegenwoordig letten fietsers en voetgangers niet meer op door de regel beschermd verkeers deel nemer!
    Deze weg gebruikers mogen ook wel eens hun verantwoordelijkheid nemen.
    Het is toch raar dat wanneer een fietser of voetganger iets fout doet , en daardoor een ongeluk krijgt ten alle tijde de automobilist verantwoordelijk is?

    1. En ze zijn nog dom en kortzichtig ook. Want je mag dan wel voorrang hebben maar daar heb je zo weinig aan als je in de kreukels ligt onder een auto.

Wellicht ook interessant

Back to top button