Den Helder

Meerdere meldingen van honden met kennelhoest in Den Helder

Den Helder – Bij twee locaties van Dierenkliniek AniCura in Den Helder (Pasteurstraat en Texelstroomlaan) zijn afgelopen weken meerdere gevallen van kennelhoest gemeld. Door het besmettelijke virus kunnen honden een paar dagen flink ziek worden.

Als een hond symptomen van onder meer droge hoest, kokhalzen, slijm uitbraken, hangerig gedrag en minder eetlust vertoont, kan er sprake zijn van de besmettelijke hondenhoest. Stephanie Wiegman, dierenarts bij AniCura in Den Helder: “Vanwege de hoge mate van besmettelijkheid is het bij een vermoeden van deze ziekte heel belangrijk de hond onmiddellijk af te zonderen van andere honden.”

Besmettelijke hondenhoest wordt veroorzaakt door een virus dat vrijkomt via het speeksel van de hond. Het wordt overgebracht door alles waarmee de besmette hond in aanraking is geweest, zoals kleding en handen van mensen, andere honden, voer en speeltjes. Mensen of andere dieren kunnen niet ziek worden van dit hondenvirus.

Geen behandeling, wel voorkomen
Er is op dit moment geen behandeling mogelijk voor besmettelijke hondenhoest. Honden die zijn besmet moeten uitzieken. Stephanie: “De hond is meestal een paar dagen erg ziek, gevolgd door een paar dagen dat hij wat minder energie heeft. Normaal gesproken is de hond na een week wel weer beter. Voor oudere honden kunnen de klachten nog langer aanhouden. Een bezoek aan de dierenarts is verstandig als de klachten aanhouden of het dier erg ziek wordt en veel blijft hoesten. Neem bij twijfel altijd even contact op.”

De ziekte kan worden voorkomen door een inenting, maar die wordt niet standaard bij de jaarlijkse vaccinaties gegeven. De vaccinatie is alleen verplicht als de hond naar een hondenpension of hondenschool gaat. Als uw hond veel in contact is met andere honden is het verstandig om deze hier tegen te vaccineren. Stephanie: “We adviseren baasjes die nu langskomen voor een gezondheidscontrole en de vaccinaties om de inenting tegen het virus wel te geven, maar normaliter zijn we hier minder proactief mee. Een uitbraak komt hier nauwelijks voor.”

Uitzieken in afzondering
Belangrijk is dat besmette honden in afzondering uitzieken. Stephanie: “Omdat de ziekte zo ontzettend besmettelijk is, is het belangrijk contact met andere honden te voorkomen. Als de besmette hond weer beter is en geen klachten meer heeft, kan het dier weer met andere honden zijn en spelen.”

Momenteel zijn alleen in de dierenkliniek in Den Helder meldingen van besmettelijke hondenhoest bekend. Bij navraag bij andere AniCura dierenklinieken in andere delen van Nederland zijn nog geen honden gezien met besmettelijke hondenhoest.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button