Hollands Kroon

‘Het begon in Hollands Kroon – 100 jaar ZuiderZeeWerken’

Viering van meerjarig thematisch programma 2024 tot 2032

Adverentie

Hollands Kroon – Waar begonnen de Zuiderzee Werken? Wanneer deze vraag in Nederland wordt gesteld noemen weinig mensen de ‘Amsteldiepdijk’ in Hollands Kroon. Deze ‘kleine’ of ‘korte Afsluitdijk’, waarvan in 1924 de aanleg begon, vormt de start van de Zuiderzee Werken. De Amsteldiepdijk is het grootste waterbouwkundige project van Nederland.

Het heeft ruim 75 jaar geduurd voordat het klaar was. Met de aanleg van de Amsteldiepdijk is geleerd hoe een dergelijke afsluitdijk aan te leggen, soms met vallen en opstaan. Met de bouw van de Amsteldiepdijk werd ook na bijna 800 jaar het eiland Wieringen weer verbonden met het vaste land. Met het sluiten van de Wieringermeerdijk, in 1929, kwamen ook nieuwe bewoners in de Wieringermeer. In vijf jaar tijd volgden vele veranderingen in Hollands Kroon.

Dit alles vormt de basis van veel verhalen binnen de gemeente Hollands Kroon, waar het verleden nog in het heden verborgen ligt. Een cultuurhistorische schat voor bewoners en bezoekers en een inspiratiebron voor nieuwe evenementen en culturele manifestaties, gekoppeld aan watermanagement en erfgoed.

Nieuwe verbindingen
Gemeente Hollands Kroon neemt het initiatief om de realisatie van de Zuiderzeewerken van 2024 – 2032 te vieren. Samen met culturele makers en bedrijven in Hollands Kroon, Zuiderzeegemeenten, provincie en Rijksoverheid. De nieuwe verbindingen die toen werden gelegd, koppelt de gemeente aan de opgaven van nu. Zo vervatten ze deze in een meerjarig cultuurtoeristisch programma met verschillende manifestaties en evenementen. Allemaal in Hollands Kroon en de buurgemeenten, analoog aan de geschiedenis. Gemeente Hollands Kroon voert hierin de regierol.

In Hollands Kroon start de viering in 2024 met onder meer:

  • een erfgoedfestival van stichting Binnen de Dijken;
  • een museale presentatie in Wieringer Eilandmuseum Jan Lont;
  • een grootschalig evenement op de Amsteldiepdijk in de zomer van 2024.

Wethouder Robert Leever roept de bewoners van Hollands Kroon op om mee te doen.

Inspiratiebijeenkomst 29 november in de Cultuurschuur
In samenwerking met de klankbordgroep presenteert Hollands Kroon het meerjarig themaprogramma en roept zij op tot initiatieven bij partijen en instellingen. In deze klankbordgroep zitten historische verenigingen, jongeren, culturele ondernemers en een marketingexpert. Binnen ‘100 jaar ZuiderZeeWerken’ is aandacht voor waterveiligheid, verduurzaming en sociaal- maatschappelijke vraagstukken. Ook zullen doelgroepen als jongeren, arbeidsmigranten en eenzame bewoners betrokken worden.

De kick-off bijeenkomst vindt plaats in de Cultuurschuur in Wieringerwerf en start woensdagavond 29 november 2023 om 19.00. De start is een boekpresentatie van ‘Het verhaal van Hollands Kroon’. Vanuit de kennis van het erfgoed is het mogelijk nieuwe ideeën te ontwikkelen. Aansluitend op de boekpresentatie is de kick-off bijeenkomst ZuiderZeeWerken. Iedereen is van harte uitgenodigd.

Programma:
19:00 – Inloop met koffie en thee
19:30 – Toelichting van de auteurs op ‘Het Verhaal van Hollands Kroon’
19:45 – Uitreiken eerste exemplaren door Wethouder Robert Leever
20:00 – Presentatie initiatief themalijn ZuiderZeeWerken door Ellen Klaus
20:15 – Brainstorm in verschillende groepen
21:00 – Gezamenlijke afronding van de avond
21:15 – Borrel

Vragen? Stuur een mail naar erfgoed@hollandskroon.nl. Aanmelden voor woensdagavond 29 november 2023

Toon meer

Hans Boskeljon

Hans Boskeljon is sinds mei 2023 politiek verslaggever voor Regio Noordkop. Hij richt zich uitsluitend op de politiek binnen de gemeente Hollands Kroon. Hans is bereikbaar via hans@regionoordkop.nl

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wellicht ook interessant

Back to top button