Politiek

Samen Actief wil burgers via de BAR meer betrekken bij besluitvorming

Adverentie

Den Helder – Samen Actief (SA) heeft in haar verkiezingsprogramma aangegeven dat de gemeente Den Helder behoefte heeft aan een BurgerAdviesRaad (BAR). De partij is daarom gestart met het opstellen van een voorstel dat het vertrouwen in de politiek weer moet laten groeien. “Natuurlijk hopen wij dat andere partijen uit de raad zich willen scharen achter het initiatief en mee willen werken aan de realisatie hiervan”, zegt raadslid Kees Bazen. “Want alleen gaat de raad sneller, maar samen met betrokken inwoners komen we verder.”

Voortbordurend op het verkiezingsprogramma is Samen Actief gestart met het opstellen van een initiatiefvoorstel. “Het verlies aan vertrouwen in de Helderse politiek heeft ons de motivatie gegeven hier een oplossing voor te zoeken. In de beleving van de inwoners speelt de gedachte dat ze onvoldoende gekend worden in de besluitvorming binnen onze gemeente en daarna zich op een achterstand gezet voelen. De kiezer heeft het gevoel alleen op verkiezingsdag een vakje rood te mogen kleuren en daarna niet langer mee te tellen.”

Onafhankelijk
Het instellen van een Burger Advies Raad geeft de kiezer volgens Samen Actief de mogelijkheid om middels een onafhankelijk orgaan mee te denken aan het tot stand komen van adviezen die gevraagd en ongevraagd aan de beleidsbepalers aangeboden worden. De BAR, zoals Samen Actief die zal voorstellen, moet worden samengesteld uit inwoners vanuit elke wijk in de gemeente, “zoals gebruikelijk bij een Adviesraad, onafhankelijk van de politiek”. Inwoners vanaf 16 jaar kunnen zich tegen die tijd zelf aanmelden en vervolgens bepaalt loting wie lid wordt. “Doel van de BAR is om één of meerdere praktisch uitvoerbare oplossingen te bedenken voor maatschappelijk relevante vraagstukken”, licht Bazen toe. “De Burger Advies Raad wordt geen beleidsbepaler, maar biedt de inwoner de kans om mee te denken.”

Volgende stap in het proces is het maken van een initiatiefvoorstel ter behandeling in de raad. Dit voorstel is in concept gereed en zal door Samen Actief aan de raad worden aangeboden.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wellicht ook interessant

Back to top button