Zoete revanche voor rugbyers RCDH

Den Helder – De rugbyers van Den Helder hebben revanche genomen op West-Friesland uit Hoorn. De eerste competitiewedstrijd van het seizoen ging nog met 24-0 naar West-Friesland, maar afgelopen zondag trok RCDH aan het langste eind. Met een 57-19 overwinning liet RCDH zien dat het team gegroeid is.

Het thuisteam was op volle sterkte en liet er geen gras over groeien in de eerste minuten. Aanvallen werden afgewisseld tussen het stevige beukwerk met het snellere driekwarters spel. Hierdoor kon de verdediging van West-Friesland het met moeite dicht houden. Ook het voordeel van de wind wisten zij niet uit te nutten. Na een hoge tackle kreeg Thijs Rijnja een gele kaart waardoor RCDH tien minuten met een man minder speelde. Maar gestaag vocht Den Helder zich naar een 29-0 voorsprong, dat ook gelijk de ruststand werd.

De tweede helft begon niet zo voortvarend voor de thuisploeg. Naast meerdere penalties tegen kon het team de lijn ook niet gesloten houden. Hierdoor wist Hoorn snel achter elkaar twee keer te scoren en de tussenstand naar 29-12 te brengen. Niet lang na de tweede try kreeg de scrum half van Hoorn ook een gele kaart. In deze periode wist RCDH wel de man meer uit te buiten en kon twee keer scoren.

Scrum
Nadat de tijd voor de gele kaart afgelopen was zette dezelfde scrum half gelijk weer druk op de Helders verdediging en kon hij zijn gele kaart iets verzachten met de derde try voor Hoorn. Met conversie maakte dit de stand 43-19. De thuisploeg zette er een tandje bij en maakte meer gebruik van het voordeel die de wind meebracht. Door steeds de bal terug te schieten naar het gebied van Hoorn en deze dan weer terug te roven in de line out zette RCDH hun gasten op de achterste benen. Tijdens het verdedigen kreeg een tweede speler van Hoorn een gele kaart voor het maken van een tackle boven de schouders.

Hierdoor speelde het team de laatste tien minuten met een man minder. Den Helder maakte hier gebruik van door nog tweemaal te scoren en de eindstand op 57-19 te zetten. De jongste speler van het team werd ook de Man of the Match. Koen Wilms had zowel verdedigend als aanvallend zoveel meegebracht voor het team dat hij deze week de Lange Jaap mee naar huis mocht nemen.

Tevreden coach
Coach Ron Deinum blikte tevreden terug op de wedstrijd. “De opkomst van zowel de oudere spelers als de nieuwe en jongere gaf een mooie kijk op de positieve richting die het team op wil Verbeterpunten lagen in de verdediging”, vertelde Deinum na afloop. “Maar het harde trainingswerk van afgelopen maanden, dat vooral aanvallend was, lieten de spelers al duidelijk terugzien in de aanvalspatronen. De meeste trys waren dan ook het resultaat van acties door het hele team en minder van individuele acties.” Volgende week speelt RC Den Helder uit tegen RC Amstelveen.