Fracties komen met motie inzake datacenters

Hollands Kroon – Zes partijen in Hollands Kroon dienen vanavond (17 december) tijdens de raadsvergadering een motie in met betrekking tot de vestiging van datacenters op Agriport. Het zijn de fracties van GroenLinks, PvdA, Anders!, LADA, Groep Ruiter en Fractie Jeff Leever. De zes constateren dat het college ruimte zoekt voor initiatieven voor datacenters die worden getoetst aan het huidige beleid.

De Omgevingsvisie stelt dat bedrijven op Agriport moeten bijdragen aan de lokale logistieke circulariteit (nuttig gebruik van reststromen) en dat die circulariteit wordt gerealiseerd wanneer datacenters hun restwarmte lokaal afzetten. De indieners vinden dat géén van de datacenters op Agriport zijn restwarmte nuttig afzet en dat dit volgens het “Berenschot-rapport” niet langer een realistische verwachting is. En er na de beëindiging van het Gebiedsplan Wieringermeer geen zoekgebied voor nieuwe datacenters is aangewezen.

Overwegingen
De overwegingen van de indieners zijn. De vaststelling van nieuwe beleidskaders voor de vestiging van datacenters in een structuurvisie een zorgvuldige voorbereiding vergt. De provincie werkt aan een datacenterstrategie die onder meer de MRA, Zeewolde en Hollands Kroon omvat.

De zes politieke partijen willen middels deze motie het college opdragen een voorbereidingsbesluit op te stellen dat voorbereidingsbescherming c.q. aanhoudingsplicht biedt voor de vestiging van datacenters in Hollands Kroon en dat ontwerpbesluit voor te leggen aan de raad. Middels dit voorbereidingsbesluit heeft het bestuur van Hollands Kroon maximaal een jaar de tijd om de bestaande beleidskaders te evalueren en waar nodig aan te passen. Het besluit voorkomt dat de ambities van nieuw beleid worden ingehaald of doorkruist door de praktijk van het oude beleid.

Toelichting
Data speelt een belangrijke rol in een duurzame en economisch gezonde samenleving. Het is daarom belangrijk om aandacht te besteden aan een goed vestigingsbeleid voor datacenters. Een goed vestigingsbeleid voor datacenters vergt een antwoord op onder meer de volgende vragen:
1. Wat is de draagkracht van de omgeving qua grond en energieverbruik en hoe verhoudt de vestiging van datacenters zich tot andere belangen?
2. Wat is de eigen bijdrage aan inpassing en circulariteit die van datacenters kan worden verlangd?
3. Hoe moeten antwoorden op deze vragen worden vertaald in vestigingsbeleid?

Met de komst van de eerste datacenters op Agriport hebben de overheid, inwoners en ondernemers in Hollands Kroon kunnen vaststellen welke impact de vestiging van datacenters heeft. Datacenters en de benodigde energie-infrastructuur leggen een groot beslag op landbouwgrond, landschappelijke kwaliteit en schaarse duurzame energie. Daarmee is de vestiging van datacenters in Hollands Kroon een gevoelig politiek en maatschappelijk vraagstuk geworden. Dat is een sterk argument om een pas op de plaats te maken en de drie bovenstaande vragen opnieuw ter hand te nemen. Daartoe biedt dit voorbereidingsbesluit de gelegenheid.

Mobiele versie afsluiten