GGD: Texelaars zoveel mogelijk naar Den Helder voor boosterprik

Den Helder – Op advies van onder meer het Outbreak Managementteam heeft het kabinet deze week besloten om zo snel als mogelijk minimaal 8,5 miljoen Nederlanders te vaccineren met een boosterprik. De vaccinatiestrategie van het kabinet komt daarmee in een ongekende stroomversnelling. Volgens deskundigen is het zo snel mogelijk verstrekken van de boosterprik de enige mogelijkheid om Nederland te wapenen tegen de oprukkende Omikronvariant.

De acute noodzaak en de extreme omvang van het aantal mensen dat in korte tijd moet worden gevaccineerd, noodzaakt de GGD’en in Nederland tot het maximaal opschalen van de prikcapaciteit. Tijd is alles wat telt. In Noord-Holland Noord is de situatie niet anders dan elders in het land. Op de vier centrale locaties die door de GGD zijn ingericht, wordt alle inzet gepleegd die het mogelijk maakt de inwoners zo snel mogelijk te vaccineren.

Organisatorisch is het op dit moment onmogelijk in deze fase snel kleinere priklocaties in te richten. Het vaccineren met een boosterprik is beduidend meer dan alleen het zetten van een prik. Er zit een gecompliceerd administratief traject aan gekoppeld, dat niet zomaar door een andere partij of huisarts kan worden overgenomen (denk bijvoorbeeld het verkrijgen van een goed werkende QR-code). Alle beschikbare personeel wordt ingezet op de reguliere grote priklocaties. Op die manier kan snel en zo efficiënt mogelijk een zo groot mogelijke doelgroep worden bediend.

Niet in Den Burg
Nog steeds is het mogelijk dat de doelgroep 60- tot 80-jarigen in de periode van 6 tot en met 10 januari in het gemeentehuis van Den Burg kan worden gevaccineerd, maar beter is niet tot die tijd te wachten en via het landelijk callcenter een afspraak in te plannen op een van de grote vaccinatielocaties van de GGD, waaronder die van Den Helder. Als die locatie vol zit, wordt verwezen naar een andere locatie. Hoe eerder mensen worden beschermd, hoe beter. De inwonersgroep van 18 tot 60 jaar moet sowieso naar het vasteland. Een afspraak hiervoor kan worden gemaakt via de website of het landelijk callcenter, zodra het geboortejaar aan de beurt is.

Alleen al op de vaccinatielocaties van de GGD in deze regio worden de komende weken tot meer dan achtduizend vaccinaties per dag gegeven. De vaccinatielocaties in Middenmeer, Alkmaar, Den Helder en Hem worden daarmee maximaal benut. Deze enorme vaccinatieopdracht vraagt ook om inzet van veel personeel. Dit lukt onder meer door ondersteuning van medewerkers van de GGD-teststraten. Omdat het op de teststraten iets rustiger is dan de afgelopen weken, is daar enige personele capaciteit beschikbaar. Bij het prikken krijgt de GGD krijgt ook ondersteuning van diverse zorginstellingen.

Booster
De GGD streeft ernaar dat iedereen van 18 jaar en ouder in de tweede helft van januari een boosterprik is aangeboden. Sinds deze week mag een boosterprik ook eerder worden gezet. Aanvankelijk moest tussen de eerste twee vaccinaties of een coronabesmetting een periode van zes maanden zitten. Volgens het nieuwe beleid kan de boosterprik al na drie maanden worden aangeboden. Een afspraak voor een boosterprik is altijd nodig. Men kan dus niet vrij binnenlopen.

Het is nog niet bekend of de vaccinatiecampagne voor jongeren tussen 5 en 18 jaar wél op het eiland kunnen plaatsvinden. Hierover wordt op een later moment besloten. De komende weken wordt vol ingezet op de doelgroep 18 jaar en ouder.

Mobiele versie afsluiten