Hollands KroonPolitiek

Hollands Kroon verbiedt tijdelijke reclame binnen de bebouwde kom

Hollands Kroon – Het is vanaf 1 juli volgend jaar, bij de ingang van de Omgevingswet, verboden om binnen de bebouwde kom in de kernen van Hollands Kroon tijdelijke reclame op te hangen. Dat heeft een meerderheid van de gemeenteraad donderdagavond via een amendement op de Verordening Fysieke Leefomgeving besloten. Het college B&W stelde in eerste instantie alleen voor om een aantal regels in te voeren met betrekking tot de borden, maar de raad wilde een algeheel verbod.

Momenteel zijn er weinig regels over handelsreclame in de gemeente. Borden mogen niet verlicht zijn en geen gevaar opleveren voor het verkeer. Het college stelde voor om de regels aan te scherpen, door onder andere toe te voegen dat enkel borden met een maximale afmeting van 40 centimeter bij 1 meter die om een lantaarnpaal staan zonder vergunning toegestaan werden. De VVD en de PvdA steunden dit idee en waren tegen het voorstel om reclameborden helemaal te verbieden. Syvlia Buczynski, lijsttrekker van de laatsgenoemde partij, stelde bijvoorbeeld dat het voor sommige lokale ondernemers en organisaties ook heel goed kan zijn om via tijdelijke reclameborden iets als een evenement op de kaart te zetten. Dat is weer bevorderlijk voor de sociale cohesie en het gemeenschapsgevoel.

Voorstanders van het amendement vonden de reclameborden een doorn in het oog. Zo liet bijvoorbeeld Jeffrey Leever van Onafhankelijk Hollands Kroon weten. Sjaak Vriend, fractievoorzitter van het CDA, stelde dat het voorstel van het college dan ook niet ver genoeg gaat. Het CDA had al eerder via een persberichtt bekend gemaakt dat zij de sandwichborden en driehoeksborden liever helemaal zagen verdwijnen. Zij waren dan ook, samen met Senioren Hollands Kroon en Onafhankelijk Hollands Kroon, indieners van het amendement. Wethouder Theo Groot liet het over aan de raad. Het is volgens hem per persoon afhankelijk in welke mate ze zich storen aan de borden. Als de raad vindt dat ze helemaal weg moeten dan is dat aan hen.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button