NieuwsNoord-Holland

Waarschuwing voor plaatselijke gladheid

Noord-Holland – Aan het einde van het weekend komt geleidelijk een einde aan het koude winterweer en een neerslagzone bereikt ons land. Hierdoor blijft tot en met maandagochtend grote kans op gladheid

Zondagmiddag neemt de bewolking toe en de zuidoostenwind zwelt aan. Hierdoor ligt de gevoelstemperatuur ruim onder het vriespunt, vooral in het noorden waar de koude lucht nog stevig in het zadel zit. Tegelijkertijd nadert zachtere lucht uit het zuidwesten onze landsgrenzen. De waarden op de thermometers beginnen gestaag te stijgen. Het is dan nog droog.

Vanaf zondagavond kans op gladheid

Tijdens de namiddag en aan het begin van de avond bereikt een neerslaggebied het zuidwesten. Het verruilen van koude voor zachtere lucht is dan nog niet tot een ver stadium gevorderd. De aanwezigheid van de koude lucht met de neerslag maakt dat de kans op gladheid vrij groot is. Als de temperaturen van het wegdek nog onder het vriespunt liggen, en neerslag de grond bereikt als regen, bevriest dit na enige tijd en er wordt een ijslaagje gevormd.

Vooral in het noorden en noordoosten is tijdens het tweede deel van de avond en tijdens de nacht naar maandag kans op ijzel. In dit geval gaat het om onderkoelde waterdruppeltjes die direct bevriezen bij contact met de weg of andere objecten waarvan de temperatuur rond of onder het vriespunt ligt. Als de druppeltjes al iets eerder bevriezen, nog voordat ze de grond raken, spreken we van ijsregen. Er vallen dan kleine korreltjes uit de lucht.

Maandagochtend mogelijk nog hinder door de gladheid

Het harde ijslaagje dat ontstaat door ijzel is moeilijk te bestrijden met strooizout als het eenmaal is gevormd. Daarom is het een verraderlijke vorm van gladheid waar we ook zondagavond en tijdens de nacht naar maandag 19 december 2022 rekening mee moeten houden. De gladheid kan het verkeer tijdens de ochtendspits op maandag nog parten spelen. (Bron: Weeronline)

Toon meer

Richard de Graaf

Richard is werkzaam bij Regio Noordkop als weekendredacteur. Hij is bereikbaar via richard@regionoordkop.nl Nieuws voor de omroep? Stuur het naar nieuws@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button