Den HelderRegio Noordkop

Wisseling stadsdichter online en via TV te volgen

Stadsdichter Marja Lely krijgt op 28 januari een opvolger.
Den Helder – Tijdens de landelijke Gedichtendag, op 28 januari, neemt burgemeester Jeroen Nobel afscheid van stadsdichter Marja Lely. Ook maakt hij de naam van de nieuwe stadsdichter bekend. Door de Coronamaatregelen wordt deze bijeenkomst online uitgezonden door de lokale omroep. De ceremonie is 28 januari vanaf 19.30 uur te volgen via www.regionoordkop.nl en op Regio Noordkop TV.

Marja Lely werd in november 2016 benoemd tot stadsdichter van Den Helder. Martin van Kralingen, Joop Leibbrand en Jack Beneker gingen haar voor. De afgelopen vier jaar verschenen er zo’n 48 gedichten van haar hand. Allemaal voorzien van een bijpassende illustratie, want Lely is behalve dichter ook beeldend kunstenaar. De gedichten zijn samen met de afbeeldingen gebundeld in een prachtig boekwerk waarmee ze haar stadsdichterschap afsluit. Dankzij een bijdrage van de Maatschappij tot Nut van ’t Algemeen kunnen alle tekeningen en collages in kleur worden uitgevoerd. De bundel “Ach, tijd spoelt aan…” is na de lockdown te koop in onder meer bibliotheek School 7.

De onderwerpen van Lely’s stadsgedichten hebben altijd te maken met Den Helder of de regio. Soms verzon ze zelf gedichten en soms werd ze voor een gedicht gevraagd. Vaak bij bepaalde evenementen, zoals de onthulling van de Dubbele Bolder, het monument voor de 118 Joodse inwoners die niet meer terugkwamen uit de oorlog of het hoogste punt van appartementencomplex ‘Over het Wad’. Dit gedicht is pasgeleden door Woningstichting op een marmeren plaat bij de ingang van het complex geplaatst.

In de startblokken
De nieuwe stadsdichter staat in de startblokken om de inwoners van Den Helder iets moois te bieden. Woorden over hun stad of bij een belangrijke gebeurtenis. Aan de aanstelling van de nieuwe stadsdichter ging een openbare sollicitatieprocedure vooraf.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button