Den HelderVideoZakelijk

Bedrijven hebben het zwaar: vierde tegenvaller wordt Toko Indonesia teveel (video)

Den Helder – De economie is sinds de uitbraak van de coronapandemie nogal wispelturig en daar plukken sommige ondernemers de wrange vruchten van. Vooral horecabedrijven hebben het moeilijk. Na twee lockdowns, de hoge energieprijzen en nu ook hoge inflatie op levensmiddelen is de situatie voor uitbaters penibel. Zo erg zelfs, dat bedrijven er zelf de stekker uit trekken, zoals Toko Indonesia in Den Helder.

Niet dat de zaken nou zo slecht gingen, vertelt eigenaar Martin van der Molen: “we krijgen altijd goede reacties op onze Facebookpagina, dat ze het eten lekker vinden, ze komen altijd terug”. Ook onder het Facebookbericht waarin de sluiting wordt aangekondigd staan veel ondersteunende berichten. “Alles bij elkaar hebben we gewoon heel veel pech gehad. We zijn een zaak begonnen en in dat jaar hebben we meteen de ene na de andere crisis gehad”, zegt Martin, “op een gegeven moment is de lol er wel een beetje af en je kunt niet alles opvangen met acties en inzamelingen.”

Een goedlopend bedrijf dat slachtoffer wordt van externe factoren, is pijnlijk. Vindt ook voorzitter van de Helderse Ondernemersvereniging Peter Paul Solkesz. “Aan zo’n besluit gaat een heel proces vooraf waarin je elke strohalm aangrijpt. Dan tot de conclusie komen dat het echt niet langer gaat is moeilijk”, vertelt Peter-Paul, “dan getuigt het van moed als je dan zegt: ‘het is beter om te stoppen’.” De stemming onder de Helderse ondernemers is wisselend. De ene branche is natuurlijk beter uit de coronacrisis gekomen dan de andere. “Het biedt in zekere zin ook weer uitdagingen”, zegt Solkesz, “tijdens de nieuwjaarsborrel proefde ik gemixte gevoelens. Feit blijft dat het er in de afgelopen jaren niet makkelijker op is geworden.”

De keuze om te stoppen hebben Martin en Ismael dus gemaakt. Dat ging ze niet makkelijk af, maar het lucht wel op. “Het liefst waren we nog tien jaar doorgegaan”, zegt Ismael, “maar je moet ook eerlijk zijn.” Voor de liefhebbers: de recepten worden niet gedeeld. “Het zijn de recepten van mijn familie”, zegt Ismael, “zeg nooit nooit, misschien als de economie een stukje beter is…”

Op 11 februari organiseert Toko Indonesia een groot afscheid voor hun gasten, uiteraard met lekker eten en – bij hoge uitzondering – een traditionele marineschotel.

Toon meer

Klaas Omta

Klaas Omta is, in het kader van een landelijk samenwerkingsproject tussen lokale en regionale omroepen en de NOS, namens de NOS werkzaam bij Regio Noordkop als algemeen verslaggever. Hij is bereikbaar via klaas@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

2 reacties

  1. Kom naar Hollands Kroon zou ik zeggen . Anna Paulowna veel restaurantjes en veel winkels.Aardige huizen tegen betaalbare prijzen.

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button
%d bloggers liken dit: