Cultuur/NatuurHollands KroonVideo

Zaailingen oogsten voor een groenere gemeente (video)

Wieringerwerf – Voor de bouw van zo’n 200 nieuwbouwwoningen gaat een groot deel van het bosje aan het Lelypark op de schop, en veel bomen worden gekapt. Om de jonge begroeiing in het bosje te redden organiseerde Meer Bomen Nu een oogstdag in het parkje. Zaailingen en kleine boompjes die met de hand te redden zijn worden geoogst en gratis weggegeven aan iedereen zie ze maar wil hebben. Hiermee hoopt de organisatie het groen in de gemeente te behouden, en de biodiversiteit te vergroten.

Wie goed heeft opgelet zag woensdagmorgen in het bosje aan het Lelypark een groep mensen met groene hesjes flink in de weer met schoppen, zagen, en snoeischaren. De organisatie ‘Meer Bomen Nu’ organiseerde een oogstdag op het terrein, waarbij kleine boompjes en zaailingen rondom grotere bomen werden geoogst en verzameld. De verzamelde planten wordt een nieuw leven gegeven tijdens plantdagen, of ze worden gratis weggegeven aan wie ze maar wil hebben. “Zo proberen we de gemeente groener te maken, en de biodiversiteit te vergoten”, vertelt Bonnie Snoek. Als regiocoördinator bij de organisatie probeert zij in de Noordkop zo veel mogelijk groen te redden.

Zo ook aan het Lelypark in Wieringerwerf. Het stuk grond met bijbehorend bosje krijgt een nieuwe bestemming. De weg wordt verlegd, er wordt een volwaardig park aangelegd, en er komen 200 woningen voor starters en senioren. Een deel van de nieuwbouw komt op de plaats van de huidige ouderenwoningen, het andere deel op de plaats van het bosje. Alles kappen is zonde, vind Snoek. Rondom de grotere bomen die gekapt gaan worden staan een boel zaailingen en kleinere boompjes die gemakkelijk met de hand zijn weg te halen, en zo weer een nieuwe bestemming kunnen vinden. De voorbereidende werkzaamheden beginnen dit jaar, en vallen samen met het oogstseizoen voor de zaailingen. Tussen november en maart zijn de planten in rust, en zijn ze goed te verplaatsen.

Samenwerking
Meer Bomen Nu heeft een samenwerkingsverband met de gemeente Hollands Kroon. “We zijn dit jaar begonnen”, vertelt Stefan Louwerse. Als adviseur biodiversiteit werkt hij nauw samen met de organisatie. “We oogsten in alle bosjes en parken door heel de gemeente. We proberen dit seizoen 25.000 zaailingen en boompjes te oogsten en uit te delen aan iedereen die een boompje hebben wil.” De samenwerking is tot nu toe een succes. Veel bomen zijn geoogst en uitgedeeld, en Louwerse zou het volgende oogstseizoen graag zien dat er meer groen wordt gered.

De organisatie werkt door heel Nederland, en ziet dan ook het liefst alle gemeenten vergroenen. Snoek benoemt dat groen nu nog vaak wordt aangekocht, soms ook uit het buitenland. Met hun circulaire werkwijze hoopt de organisatie de biodiversiteit te verbeteren, vooral door inheemse soorten een extra kans te geven. “Alle bomen maken vanzelf kleine zaailingen, en die worden lang niet allemaal volwassen. Wij nemen ze dan mee, en geven ze aan mensen die groen willen planten.” Meer Bomen Nu biedt hun diensten gratis aan gemeenten aan, en werken voornamelijk met vrijwilligers. Snoek zou dan ook iedereen aanraden om een dagdeel mee te komen oogsten: “Er komen nog meer oogstdagen aan hier in de buurt. Je bent de hele dag lekker buiten, en er zijn altijd leuke mensen bij!”.

Toon meer

Brent van der Hell

Brent van der Hell is werkzaam bij Regio Noordkop als verslaggever / redacteur TV. Hij is bereikbaar via brent@regionoordkop.nl, of via de telefoonnummers 0627656370 en 0223684609.

Wellicht ook interessant

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button