Cultuur/NatuurDen Helder

Broedkorven voor wilde eenden weer geplaatst

Den Helder – De gemeente heeft weer broedkorven voor de wilde eenden geplaatst. Het is altijd een prachtig beeld: een eend met een rij donzige kuikentjes achter zich aan. Ook in de Helderse vaarten en slootjes ontbreken ze niet. Toch zijn het er steeds minder. Het plaatsen van broedkorven geeft de eenden een veilig steuntje in de rug. Natuurlijke vijanden maken zo minder kans op een smakelijk hapje.

Net als vorig jaar zijn 41 broedkorven geplaatst in Den Helder en Julianadorp. Ze zijn verschillend van vorm en van materiaal. Voor de kieskeurige eend is er dus keuzevrijheid. De korven waren vorig jaar niet alleen kraamkamer voor wilde eenden. Ook waterhoentjes en meerkoeten vonden het prima plekjes om hun eieren uit te broeden.

Kraamkamers goed gebruikt
Vorig jaar zijn er veertien korven gebruikt als kraamkamer. In zeker twaalf daarvan broedde een wilde eend en dat is een prima resultaat. Navraag bij kenners leert dat het eerste jaar na plaatsing meestal zo’n 10 tot 20 procent wordt gebruikt als broedgelegenheid. In een van de korven in het Timorpark hebben zelfs een wilde eend én een waterhoentje zitten broeden. Dit was te zien aan de verschillende eierschalen die in de broedkorf zijn achtergebleven.

In de Donkere Duinen zat nog een waterhoentje te broeden op het moment dat de korven weer werden opgehaald. Uiteraard is deze broedkorf blijven staan totdat de moeder waterhoen met haar kroost de broedkorf had verlaten. De broedkorven staan onder meer langs de Zanddijk, naast de rotonde Langevliet/Zuiderhaaks, langs de Van Foreestweg en kanoroute, in het Timorpark en bij het viaduct Waddenzeestraat Nieuweweg.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button