Hollands KroonVideo

Inwoners Hollands Kroon halen gratis bomen op (video)

Advertentie:

Middenmeer – Inwoners van de gemeente Hollands Kroon konden op zaterdag gratis bomen ophalen bij de Bomenhub van Meer Bomen Nu, en dat bleek een groot succes te zijn. De bomen waren erg in trek, inwoners kwamen massaal opdagen om een gratis boom op te halen. Vooral de fruitbomen en de soorten voor de biodiverse haag waren populair. De inwoners waren enthousiast om een gezonde jonge boom of struik te kunnen bemachtigen en zo hun tuin op te fleuren.

Elk jaar produceren gezonde bosjes honderden zaailingen. Dit zijn jonge bomen en struiken die ontstaan uit zaden van grote bomen en struiken. Veel van deze zaailingen overleven het niet. Vrijwilligers van Meer Bomen Nu oogsten deze jonge bomen en struiken en redden ze uit natuurgebieden, dorpsbosjes en stadsparken. Door deze zaailingen een andere plek te geven, is de kans groot dat ze volwassen worden en het wel overleven. Zo dragen de inwoners bij aan de vergroening van hun omgeving en kunnen ze genieten van de vruchten van de fruitbomen die ze hebben geplant.

Toon meer

Harm Brouwer

Harm Studeert Creative Business en werkt parttime voor Regio Noordkop als videoreporter.

1 reactie

  1. Als dit verhaal hierboven klopt, en ik twijfel daar een beetje aan, dan komen de burgers die dachten goedkoop een fruitboompje te verschalken (en daar ging het tenslotte natuurlijk om) bekocht uit. Fruitbomen uit zaad geven namelijk nauwelijks enig resultaat. Ik ent zelf om bv meerdere perenrassen aan 1 boom te krijgen. I.v.m het nijpende/slopende tekort aan ruimte in de tuinen van Nederland is dat soms nu eenmaal handig. En dan ent ik bv een ouderwetse zoete of zure Brederode aan een Comice of een Conference eigenlijk vooral vanwege de motivatie om het historisch smaakperspectief voor vrienden en de medemens te bewaken en ik heb dus wat kennis op dat gebied. Wanneer je ent krijg je vanwege de geselecteerde onderstam namelijk wel een prima resultaat met eetbaar fruit en voldoende resistentie tegen ziektes. Een zaailing van bv een appel die uitgroeit tot boom is prachtig om naar te kijken hoor, absoluut, maar geen goede keus als het de bedoeling was om er ooit fruit van te plukken. Die appel die Eva ooit plukte was dan ook zeker niet te eten geweest…daar was duidelijk sprake van ´symboliek binnen een fantasie´, het soort van ´vergissingen´ die godsdiensten door overlevering nu eenmaal met zich meebrengen.

Wellicht ook interessant

Back to top button