Politiek

GroenLinks presenteert wetsvoorstel afschaffing fossiele subsidies

Advertentie:

Barsingerhorn – GroenLinks Hollands Kroon organiseerde afgelopen zaterdag een politiek café in het Ideeëntheater in Barsingerhorn met als thema ‘water- & bodem sturend beleid voor het klimaat en biodiversiteit’. Sprekers waren Tweede Kamerlid Suzanne Kröger, Monique Lebon van MeerBomenNu en Wim Postema als lokale kweker van biologische sneeuwklokjes.

Monique Lebon van MeerBomenNu beet het spits af. “Meer Bomen Nu oogst zaailingen die boventallig of ongewenst zijn in een natuurgebied. Ze staan bijvoorbeeld te dicht bij het wandelpad en zouden anders weggemaaid worden”, vertelde ze. “Deze kansarme boompjes worden naar een tijdelijke opslagplek gebracht of ze worden direct opgehaald door iemand die ze graag wil planten.” Ieder plantseizoen plant ‘Meer Bomen Nu’ op die manier honderdduizenden bomen in heel Nederland. “De afgelopen maanden zijn samen met tientallen vrijwilligers duizenden zaailingen geoogst in verschillende bosjes in Hollands kroon. Begin februari was er een uitdeeldag in Middenmeer. Het doel is uiteindelijk klimaatverandering tegen te gaan en de biodiversiteit te verhogen.”

Wim Postema vertelde als kweker van biologische sneeuwklokjes dat het best lastig is een gezond marktaandeel te krijgen met biologische sierproducten, zoals bloembollen. De praktijk is volgens Postma goed te doen, maar door de meerkosten, vanwege minder product per vierkante meter grond, wordt het product nu eenmaal duurder. Landelijke stimuleringsregelingen als het ‘Biologische actieplan’ hebben momenteel nog onvoldoende effect om landbouwers echt duurzaam om te laten gaan met oppervlaktewater en een gezonde bodem.

Eerlijk speelveld
Suzanne Kröger hield een passievol verhaal over een “eerlijk speelveld voor de biologische boer”, die nu veelal een duurder product moet verkopen, omdat hij het milieu niet wil belasten. “Vervolgens betalen wij als gemeenschap weer het kostbare reinigen van ons drinkwater om daar alle pesticiden weer uit te halen”, aldus het Kamerlid. Ze presenteerde zaterdag een wetsvoorstel om fossiele subsidies per 2030 af te schaffen. “Met de vele miljarden per jaar aan subsidie, die deze vervuilende economie juist in stand houdt, zou op het gebied van klimaat en duurzaamheid enorm veel gedaan kunnen worden. Het gaat erom dat we in ons huidige systeem vervuilende activiteiten nog steeds met subsidie of belastingvrijstelling stimuleren, waardoor het juist voor ondernemers die het wel duurzaam willen doen totaal onmogelijk wordt, omdat er geen eerlijk speelveld meer is. Hetzelfde geldt voor pesticiden gebruik. Die goedkope bloembol kan alleen bestaan omdat wij met elkaar de reiniging van vervuild water betalen. Dat moet eerlijker en duurzamer.”

Een toehoorder die direct naast een bloembollenbedrijf woont, waar in het voorjaar tot op 10 meter van haar achterdeur ongeveer wekelijks gespoten wordt, vroeg zich af waarom zij geen recht heeft op een gezonde leefomgeving. Kröger gaf aan dat het gebruik van pesticiden Europees geregeld is en dat het dus lastig is daar nationaal, provinciaal of lokaal iets aan te doen, anders dan landbouwers met stimuleringsmaatregelen te verleiden ook duurzaam te gaan boeren.

Na de individuele bijdragen van voornoemde sprekers volgde nog een korte paneldiscussie waarin het publiek nogmaals de kans kreeg vragen te stellen of suggesties in te brengen. Aan het einde van de paneldiscussie had Suzanne Kröger nog een kleine verrassing voor Monique Lebon door haar het ‘groene lintje’ uit te reiken, als waardering voor een organisatie, bedrijf of individu die zich positief inzet voor ‘groen’, duurzaamheid of het milieu.

Hans Boskeljon

Hans Boskeljon is sinds mei 2023 politiek verslaggever voor Regio Noordkop. Hij richt zich uitsluitend op de politiek binnen de gemeente Hollands Kroon. In het verleden was hij onder meer werkzaam bij NRG en als wethouder in de gemeente Den Helder. Hans is bereikbaar via hans@regionoordkop.nl.

5 reacties

  1. Toch merkwaardig dat een GL verslaggever dit verhaal mag publiceren.

    1. Dat ben ik met u eens. Van een onafhankelijk medium als Regio Noordkop mag je verwachten dat dergelijke inteeltberichten van de website worden geweerd. Die dame op de foto, rechts onderaan, die met die toepasselijke vleug groen (je bent van Groen Links of niet) in haar kapsel, is dat immers niet Marije Boessenkool, de echtgenote van de verslaggever? Dan laat je de auteur van dit bericht, Hans Boskeljon, toch geen reclame maken voor die twijfelachtige politieke beweging waarvoor zijn vrouw een gezichtsbepalende functie vervult? Het lijkt me sowieso ongepast dat Boskeljon, die achter de schermen nog volop actief is in de politiek, en verleden jaar zelfs de rol van formateur vervulde na afloop van de gemeenteraadsverkiezingen in Den Helder, als politiek verslaggever actief is bij Regio Noordkop…

  2. Het wordt tijd dat dit GL gevecht tegen fossiele brandstoffen leidt tot grote armoede, verpaupering en in vele gevallen sterven. Een misdadig plan dus !

  3. Ik zou willen dat er eindelijk eens iemand in de Gemeente Raad de moet heeft om te zeggen dat de groene klimaat hoax Den Helder in de armoede en honger zal storten!

Wellicht ook interessant

Back to top button