Den Helder

Woningstichting Den Helder stelt besluit over warmtenet De Schooten uit

Advertentie:

Den Helder – De Raad van Commissarissen (RvC) van Woningstichting Den Helder heeft besloten het aansluiten van haar woningen in De Schooten op een warmtenet uit te stellen. Samen met de gemeente Den Helder, HVC en Defensie onderzoekt Woningstichting de mogelijkheden voor een warmtenet, maar de RvC neemt op dit moment nog geen beslissing.

De nieuwe Warmtewet, mogelijke subsidies en de koppeling van de warmteprijs aan de gasprijs, zijn nog onderwerp van landelijke discussie. Ook de financiële haalbaarheid voor Woningstichting speelt een belangrijke rol. De aansluiting op een warmtenet vraagt om een grote investering. Woningstichting zou hierdoor in de komende jaren minder kunnen besteden aan het bouwen van nieuwe huurwoningen.

Ondanks het uitstel, blijft het CO₂-neutraal maken van de woningvoorraad een belangrijke doelstelling. Woningstichting staat in principe wel positief tegenover een warmtenet, maar onder de huidige omstandigheden vindt de RvC het nog niet verantwoord om nu in te stemmen. Uiteraard blijft Woningstichting zich onverminderd inzetten in het verduurzamen van haar woningvoorraad.

Hervatten
De ontwikkelingen rondom wet- en regelgeving en de financiële haalbaarheid worden nauwlettend gevolgd. Zodra er meer duidelijkheid is rondom de nieuwe warmtewetten en de financieringsmogelijkheden voor woningcorporaties, zal Woningstichting de mogelijkheid van aansluiting op het warmtenet opnieuw overwegen.

Lees ook: Betrouwbaarheid Woningstichting ten einde? College boos, VVD woedend

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

7 reacties

  1. We kunnen vaststellen dat de Raad van Commissarissen de ogen heeft geopend en zijn huurders niet opzadelt met onnodig hoge energiekosten. Want het warmtenet is nog steeds onbetaalbaar, waar ook elders in ons land genoeg voorbeelden voor zijn.

    Het TV programma Kassa heeft uitgerekend dat het warmtenet gemiddeld honderden euro’s meer kost, ten opzichte van de huidige energievormen.

    Ook is het goed te lezen dat Woningstichting meer wil gaan investeren in de bestaande woningvoorraad, waar het vooral gaat om het isoleren van huizen. Want niemand wil in een woning wonen, waar de (zwarte) schimmel op de wanden staan. En je wind onder de vensterbanken naar binnenkomt.

    Ook het bouwen van sociale huurwoningen is zeer belangrijk, zeker op de plekken waar afgelopen decennia sociale huurwoningen zijn gesloopt, en waar gronden braakliggen.

    Hopelijk kan Woningstichting tegen de druk die door de gemeente en Zeestad wordt opgelegd. Want die partijen willen alleen prestige projecten bouwen, wat mooi staat op hun CV. En zich niet bekommeren om mensen die een lager inkomen hebben en slechte huisvesting (Schimmel, Vocht en Tocht).

    Want druk zal er zeker vanuit de gemeente komen… Zeker als je ziet dat één van de ex directeuren met enige regelmaat wordt gezien op het stadhuis, met een wethouder en een bouwonderneming… Want links of rechtsom wil men in het stadhuis de prestigeprojecten doordrukken.

  2. Het warmtenet brengt rijkdom voor enkelen en armoede voor velen. En het klimaat doet er niets mee.

  3. Proficiat !! Eindelijk weer waar de stichting ooit is voor opgericht . Ik zou zeggen :RvC houdt uw “poot stijf” voor de politiek en hun meelopers die alleen aan hun eigen prestige denken.

  4. De rvc bestuurt….een bijzondere constructie -of de journalist heeft er geen sjoeche van ?

  5. Wat ik heb begrepen is dat warmtenetten, voor dichtbevolkte gebieden, maatschappelijk gezien goedkoper zijn dan ieder huis een warmtepomp. Voor de gebruiker valt dit nog te bezien. Ik ben daarom voorstander van dat de Rijksoverheid het uitrollen van warmtenetten onder zijn hoede neemt zodat de gebruiker niet direct opdraait voor de kosten van de uitrol ervan. Net als bijvoorbeeld de uitbreiding van het stroomnet niet direct door de gebruiker wordt betaald maar door iedereen in Nederland evenveel. Een warmtenet zorgt voor een lagere stroomvraag (ten opzichte van warmtepompen), geen slecht argument aangezien we al een stroomprobleem hebben in Nederland. Dat gezegd hebbende heb ik er geen vertrouwen in dat hier bij het kabinet de wil voor is of dat ze dit succesvol zouden kunnen uitvoeren. De energietransitie zal dus maatschappelijk gezien meer gaan kosten dan nodig.

    1. Door de opgedrongen marktwerking gaat de overheid zich er zeker niet mee bemoeien en wordt het dus onbetaalbaar voor de gemiddelde burger

Wellicht ook interessant

Back to top button