Noord-Holland

44% van gebouwde woningen in Noord-Holland rondom stations

Noord-Holland – Gemeenten bouwen steeds meer nieuwbouwwoningen rondom OV-knooppunten. Van 2012 tot en met 2018 is gemiddeld 44 procent van het aantal nieuwbouwwoningen in Noord-Holland binnen een straal van 1200 meter van een station gebouwd. Dat blijkt uit de “Monitor OV-knooppunten 2018/2019” van de provincie Noord-Holland.

Het aantal woningen dat gebouwd wordt rondom OV-knooppunten ligt vanaf 2015 hoger dan voorgaande jaren. Uit cijfers die gemeenten aanleverden, blijkt ook dat maar liefst tachtig procent van de woningbouwopgave van 202.000 woningen voor de jaren 2019-2040 binnen 1200 meter van een OV-knooppunt gebouwd kan worden. De provincie wil nog meer nieuwbouw rondom stations, zodat het openbaar vervoer en de bestaande ruimte in het stedelijk gebied optimaal benut kan worden. Het is daarom belangrijk dat gemeenten voorrang geven aan nieuwbouwplannen bij OV-knooppunten.

De leegstand van kantoorruimte is in de periode 2012-2018 gehalveerd. Dit komt doordat kantoorruimte een andere functie heeft gekregen, bijvoorbeeld als woonruimte, maar ook vanwege de toenemende vraag naar kantoorruimte. Vanwege deze toegenomen vraag is in 2018 33 procent meer kantoorruimte binnen 1200 meter gepland dan in 2016.

Groei aantal treinreizigers
Het aantal treinreizigers is in Noord-Holland ten opzichte van 2012 toegenomen met 23% naar ruim 800.000 in- en uitstappers in 2018. De groei is vooral waar te nemen bij stations met veel werkgelegenheid in de omgeving, bij stations met recreatievoorzieningen en bij stations waar verschillende functies bij elkaar komen.

Het autobezit van Noord-Hollanders neemt af naarmate ze dichter bij een OV-knooppunt wonen. Het gemiddeld autobezit per huishoudens ligt binnen 1200 meter en 10 minuten fietsen tien procent lager dan gemiddeld in de provincie Noord-Holland, 0,8 auto per huishouden. Wonend binnen 300 meter ligt het autobezit twintig procent lager dan het gemiddelde.

Trefwoorden
Toon meer

Dirk Kalverboer

Dirk Kalverboer is stagiaire bij Regio Noordkop. Hij woont op Texel en maakt elke dag met groot enthousiasme de oversteek naar het vaste land. Dirk richt zich tijdens zijn stage op redactiewerk, filmen en editen. Dirk is bereikbaar via dirk@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Reageer op dit bericht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button
Close