Den HelderPolitiek

Gemeente Den Helder wil het aantal Mobipunten uitbreiden

Advertentie:

Den Helder – De gemeente Den Helder gaat het bestaande netwerk van Mobipunten de komende jaren verder uitbreiden. In de zomer van 2020 heeft het regionaal stimuleringsprogramma “De Kop Werkt!” op verschillende locaties in de Kop van Noord-Holland Mobipunten gelanceerd. Een Mobipunt is een plek waar verschillende mobiliteitsfuncties elkaar ontmoeten. Zo kun je bijvoorbeeld makkelijk overstappen van het openbaar vervoer naar een deelfiets of een deelauto.

In 2020 is het gebruik van de mobipunten wisselend geweest. Zo is het animo onder bedrijven voor de deelauto’s groter dan verwacht, maar wordt er door de inwoners nog beperkt gebruik gemaakt van de faciliteiten. Dit is waarschijnlijk te verklaren door het feit dat er vanwege Covid-19 beperkt promotie is gemaakt voor het initiatief en met name de deelauto’s. De gemeente verwacht dat het gebruik van de Mobipunten verder zal toenemen naarmate de invloed van de pandemie afneemt. Om deze reden willen zij de komende twee jaar nog eens veertig Mobipunten realiseren, verspreid over de hele Noordkop. Dit zal via een vernieuwde samenwerkingsorganisatie gebeuren waarbij de andere gemeenten uit de Noordkop ook betrokken zijn.

De waarde van de Mobipunten zit hem volgens de gemeente in een aantal zaken. Allereest wordt regionaal de verbinding verbeterd, wat de mobiliteit ten goede komt. Men kan simpelweg makkelijker van A naar B. Het verbinden van verschillende vervoersmiddelen kan daarnaast ook de noodzaak van gezinnen voor een 2e of 3e auto wegnemen. Deze kunnen uit het straatbeeld verdwijnen, wat meer ruimte geeft voor de inwoners en groenvoorzieningen. Ook is het gebruik van deel-vervoer duurzamer en goedkoper voor huishoudens.Naast deze praktische voordelen kunnen er met de Mobipunten ook sociale doelstellingen bereikt worden. Een Mobipunt draagt volgens de gemeente bij aan het versterken van de gemeenschap en het behoud van de lokale middenstand. Door gebruik van het Mobipunt komt men namelijk in contact met anderen, wat zorgt voor sociale cohesie en waarmee isolementsvorming wordt tegengegaan.

Bij de verdere ontwikkeling van de Mobipunten zal de gemeente in gesprek gaan met omwonenden. Daarbij zal ook worden gekeken naar de mogelijkheid om aanvullende diensten toe te voegen. Hierbij kan gedacht worden aan een ontmoetingsplek, de verkoop van lokale producten, een pakket afhaalpunt of het delen van spullen door inwoners.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

1 reactie

  1. Waar komt dit plan tot communisme vandaan ? D66 ter voorbereiding op de zegeningen van The Great Reset ? Zo’n gemeente die ons moet dienen wordt meer en meer een club wier ideeen wij moeten dienen.

Wellicht ook interessant

Back to top button