Hollands Kroon

Mogelijke oplossing voor rood licht windmolens Windpark Wieringermeer

Hollands Kroon – Het rode licht boven op de windmolens van Windpark Wieringermeer roept weerstand op. ’s Avonds is het nooit meer helemaal donker en mensen vinden dit maar geen mooi gezicht. Dit licht, ook wel ‘obstakelverlichting’ genoemd, is verplicht.

Het rode licht helpt voor de vliegveiligheid. Op donderdag 25 februari heeft de Tweede Kamer een motie aangenomen. Hierin wordt de regering gevraagd om binnen twee jaar de lichthinder van windmolens weg te nemen. Het college vindt dit een positieve ontwikkeling.

Bij alle windmolens met een tiphoogte hoger dan 150 meter staat altijd het licht aan. Het is de bedoeling dat het licht straks alleen aan gaat als er een vliegtuig in de buurt komt. Daarvoor krijgen vliegtuigen een transponder. Daarmee stuurt het vliegtuig een signaal uit. Windmolens met een ontvanger zetten daarna automatisch het licht aan. Dit soort licht is in Duitsland uitgebreid getest. Voor een groot deel is de lichthinder weggenomen.

In Duitsland wordt dit systeem daarom ingevoerd. De Tweede Kamer heeft de regering gevraagd dit systeem binnen twee jaar in Nederland mogelijk te maken. Dit moet juridisch worden vastgelegd en moet gewijzigd worden in de informatiebladen door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

Gevolgen
Deze branchevereniging van de windsector wil zo weinig mogelijk overlast voor de omgeving. Hetzelfde geluid is te horen van Windpark Wieringermeer. Het windpark ziet goede kansen voor de invoering van dit soort licht en gaat dit verder onderzoeken. Het aan en uit gaan van het licht, kan gevolgen hebben voor de helikopters van Vliegkamp De Kooy in Den Helder. Hierover gaat gemeente Hollands Kroon in gesprek met Vattenfall en ECN Wind Energy Facilities van het Windpark Wieringermeer en de provincie Noord-Holland. Ook gaan gemeente Hollands Kroon in gesprek met de andere eigenaren van windparken in de gemeente.

Toon meer

Laura Konkelaar

Dit bericht is geplaatst door Laura Konkelaar. Zij is stagiair bij Regio Noordkop en volgt de opleiding mediaredactiemedewerker op het Mediacollege in Amsterdam. Laura richt zich tijdens haar stage op redactiewerk, filmen en editen. Ze is bereikbaar via laura@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button