Den HelderPolitiek

Toestemming voor gemengde peuter-kleutergroepen bij de kinderopvang

Den Helder – De gemeente Den Helder gaat kinderopvangorganisaties de ruimte geven om te experimenteren met gecombineerde peuter-kleutergroepen. Het voorstel komt van de maatschappelijke partners van de gemeente: de opvangorganisaties en het onderwijs. Het gaat om een proefperiode van twee jaar.

Deze peuter-kleutergroepen voldoen strikt genomen niet aan de Wet Kinderopvang (WKO). Hierin staan de kwaliteitseisen waaraan een kinderopvangorganisatie moet voldoen. Een eis in de WKO is dat peuters een eigen stamgroepruimte moeten hebben, zodat de emotionele veiligheid is gewaarborgd. In het geval van een gemengde groep is er geen aparte stamgroepruimte. Met dit besluit stelt het college het belang van de ontwikkeling van het kind daarmee boven de wet- en regelgeving. Een gecombineerde groep zou namelijk bevorderlijk zijn voor de continuïteit van de ontwikkeling van een kind. De gemeente voorspelt dat de bevindingen verrijkend zouden kunnen zijn, en wellicht aanleiding voor aanpassing van wet- en regelgeving met betrekking tot kinderopvang en onderwijs.

De gemeente vertrouwt erop dat de kinderopvang en het onderwijs ook zonder een eigen stamgroep voor peuters de emotionele veiligheid goed kunnen waarborgen. De reguliere peuter- en kleutergroepen blijven overigens gewoon bestaan. De combi-groepen zijn een aanvullend aanbod en vormen daarmee een verrijking van het bestaande aanbod, geen vervanging.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button