Hollands KroonZakelijk

Kan ik straks nog snacks en een visje kopen?

Regio – De aanvoer van zonnebloemolie, die grotendeels uit Rusland en de Oekraïne vandaan komt, raakt in gevaar. Er blijkt nog voor ongeveer zes weken voorraad te zijn en dan is het op. Dit betekent vooral een probleem voor zaken die afhankelijk zijn van deze olie. Hoe zit dat met de snackbar- en viszaakhouders? Hebben zij nog voorraad?

Wij maakten een rondje over het voormalige eiland Wieringen en vroegen aan verschillende ondernemers of de consumptie van onze snacks en vis in gevaar komt. Ingo Halfweeg van de Wieringer Frietkraam op Westerland had nog niets van zijn leveranciers gehoord van een dreigend tekort. “Ik heb nog genoeg in voorraad, dus ik kan wel even vooruit. Ik ga wel even navragen bij mijn leverancier hoe het zit en kan dan misschien extra inslaan.”

Dure mayonaise
De familie Kuiper van Smulhoek op ’t Hoekje in Hippolytushoef heeft geen last van het tekort, want zij gebruiken andere olie, waarvan de grondstoffen niet uit het oorlogsgebied komen. Wel vertelden zij dat andere producten, zoals de mayonaise, 20 procent in prijs was gestegen. Cafetaria Smultaria in Den Oever had net ingeslagen en dus nog genoeg in voorraad en kan dus ook een tijdje vooruit. Viscentre ’t Wad op het haventerrein voorziet geen problemen met zijn olie. “We hebben net een heel vat van 1000 liter ingeslagen, dus daar kunnen we voorlopig wel mee vooruit”, meldt Ronald Boersen.

Volgens de ondernemers is niet alleen het dreigende tekort aan olie een probleem, ook de kosten van de verpakking en het gas gaan maar omhoog. “Dit moeten wij allemaal opvangen. Dan kan je wel alles duurder maken voor de klant, maar dat willen wij (nog) niet”. Al met al worden de eerste weken geen problemen voorzien en kan een ieder voorlopig nog aan de snacks en vis. Bij een tekort wordt het voor de thuisbakkers een ander verhaal, want in sommige supermarkten is de zonnebloemolie al op de bon of zelfs niet meer leverbaar.

Toon meer

Cor Lont

Dit bericht is geplaatst door Cor Lont. Ik ben al vele jaren op vrijwillige basis werkzaam bij de omroep. Mijn taak is het schrijven van allerlei artikelen en het maken van korte videoreportages. Ik ben bereikbaar via cor@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button