Hollands Kroon

Samen energie besparen

Advertentie:

Wieringerwaard – De energieprijzen schieten omhoog. Een goed moment om de woning energiezuiniger te maken. Een enthousiaste groep bewoners uit Hollands Kroon gaat hier samen mee aan de slag. Op 25 maart organiseren de ‘Samendoeners’ een bewonersavond in Wieringerwaard. Tijdens de avond worden er tips gegeven en presenteren de initiatiefnemers een kortingsactie.

Tijdens een eerdere bewonersavond zijn een groep inwoners van Hollands Kroon met elkaar in contact geraakt: “We kregen het idee om verduurzaming in de gemeente te gaan versnellen en daarvoor een overeenkomst op te stellen. Dat is een manifest geworden van een A4’tje met algemene uitgangspunten. Bijvoorbeeld dat we projecten oppakken die passen in het gemeentebeleid én die een hoge slagingskans of groot resultaat hebben. Dat iedereen, bewoners en bedrijven, kan meedoen. En dat de gemeente waar mogelijk ondersteunt, ook met geld, en belemmeringen wegneemt”, vertelt Martin van der Hout.

Hoe lek is uw huis?
Tijdens de bijeenkomst op 25 maart gaan de ‘Samendoeners’ en de gemeente kort op de uitgangspunten van het manifest in, maar ze willen vooral kijken naar concrete acties. De eerste is korting op een blowerdoortest. Pieter-Jan Duineveld: “Daarmee kijk je hoe lek je huis is. Want je huis kan nog zo goed geïsoleerd zijn. Als je kieren en gaten hebt, zit je alsnog in de kou. Met die blowerdoortest zie je waar je huis warmte verliest. En je krijgt er meteen advies bij hoe je dat kan verhelpen.”

Daarnaast is er alle ruimte voor bezoekers van de bijeenkomst om zelf mee te denken. Meedenken over thema’s waarmee we met elkaar aan de slag zouden willen. Van zonnepanelen tot subsidies. Van gevelisolatie tot energiearmoede en wat je daaraan kunt doen. “We organiseren het zo dat echt iedereen mee kan doen”, zegt Pieter-Jan. “Of je nou al ver bent met je huis of nog moet beginnen.” Zijn eigen woning is al helemaal van het gas af. “Toen ik 10-15 jaar geleden begon, werd ik als een gekkie gezien, maar dat is erg aan het veranderen. Wat ik heb geleerd, deel ik graag.” Martin vult aan: “Dat is het mooie: dat we wijzer worden van elkaar, vanuit een gedeeld belang. En het is nog gezellig ook.”

De bijeenkomst vindt plaats op 25 maart in Dorpshuis de Oude School in Wieringerwaard (Populierenlaan 23a). De avond gaat om 19.30 uur van start en zal 2 tot 2,5 uur duren. Meer informatie over de ‘Samendoeners’ is te vinden op de website.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button