GR2022DH

Voorkeurskandidaat Anthonijsz twijfelt, de rest neemt plaats in de raad

Advertentie:

Den Helder – De kandidaten die op voorkeurstemmen zijn gekozen voor de gemeenteraad van Den Helder vinden het allemaal een eer om de steun van de kiezer te hebben ontvangen en kijken uit naar de nieuwe raadsperiode. PvdA kandidaat en raadslid Monica Anthonijsz weet nog niet zeker of ze gebruik gaat maken van haar voorkeurszetel.

Monica Anthonijsz (Foto: PvdA Den Helder).

Anthonijsz is vereerd, zij ontving 207 voorkeurstemmen: “Ik stond dit keer op plek vier en dat was met een reden. Ik wilde eigenlijk een stap terug doen, dus ik moet hier nog goed over nadenken. Het is wel een eer om zoveel voorkeurstemmen te hebben ontvangen. Het geeft vertrouwen, dus ik heb nog geen definitieve beslissing genomen.” Anthonijsz is sinds 2018 raadslid voor de lokale PvdA. De laatste vier jaar zat zij naast fractievoorzitter Pieter Blank in de gemeenteraad. Ook bij de vorige verkiezingen ontving zij buiten lijsttrekker Peter de Vrij de meeste stemmen.

In goed overleg
Paul Houben van Beter voor Den Helder ontving 169 voorkeurstemmen en gaat daarmee net voorbij aan de nummer twee Daniëlle Pater. 166 mensen brachten hun stem op haar uit. Gevraagd naar zijn reactie liet Houben weten nog niet op de hoogte te zijn van de uitslag en zijn voorkeurszetel: “Ik wist het nog niet, dus ik zal in overleg gaan met mijn fractie. Je kunt er wel vanuit gaan dat ik ook daadwerkelijk in de raad plaatsneem.”

Nadine Gatowinas van de Stadspartij gaat ook gebruik maken van haar voorkeurszetel: “In goed overleg met onze lijsttrekker Pieter Kos heb ik besloten dat ik in de raad ga zitten. Ik kijk er heel erg naar uit. Het was wel een moeilijke keuze, want ik heb hele fijne collega’s bij de Stadspartij die dan niet in de raad komen, maar als je zoveel stemmen krijgt vind ik dat je naar de kiezer moet luisteren.” Gatowinas is al vier jaar actief in de commissie Stadsontwikkeling en denkt vooral stemmen te hebben gekregen van de mensen die zij de afgelopen periode persoonlijk heeft gesproken.

Marinus Vermooten van Samen Actief.

Een eer en een voorrecht
Bij de VVD schuift Rogier Bruin door naar de derde plek achter lijsttrekker Petra Bais en Henriëtte-Weerstand Slot. De huidige wethouder Kees Visser valt buiten de drie zetels voor de VVD. Bruin is blij met zijn eigen zetel maar niet met het verlies van zijn partij: “Mijn dank gaat uit naar iedereen die op mij gestemd heeft. Het is een eer en voorrecht om voor de tweede keer met voorkeurstemmen te zijn gekozen in de raad. Ik vond dat ik als zittend raadslid in ieder geval meer stemmen zou moeten halen dan 4 jaar geleden. Dat is gelukt, ondanks de lagere opkomst. Helaas hebben we als partij een zetel verloren, zodat er geen reden is voor al te veel blijdschap.”

Marinus Vermooten, de nummer drie van Samen Actief, ontving 204 voorkeurstemmen waarmee hij helemaal bovenaan het rijtje komt te staan. Hij neemt dan ook de enige zetel in voor zijn partij. “Ik ben erg blij, maar dit wordt wel echt de laatste keer. Aan het einde van de volgende raadsperiode ben ik 80. Dat is wel een leeftijd om te stoppen. Ik had natuurlijk gehoopt op meer zetels voor onze partij, zodat de andere kandidaten ook een plek kregen.” Vermooten begint binnenkort aan zijn vierde periode in de Helderse raad.

Gerrit Kooij van Behoorlijk Bestuur (Archiefbeeld).

De kiezer heeft gekozen
Gerrit Kooij van Behoorlijk Bestuur kreeg, na Sjoerd Oudijk van dezelfde partij (505), de meeste voorkeurstemmen van alle kandidaten (exclusief de lijsttrekkers): 301. Kooij stond op plek tien maar schuift met zijn voorkeurstemmen door naar de derde plek. Ook Kooij gaat de raad in: “Bij Behoorlijk Bestuur hebben we hier vooraf al over gesproken, zodat niemand voor verrassingen komt te staan. De kiezer beslist!” Kooij denkt dat zijn positieve boodschap de mensen heeft overtuigd: “Ik ben een positieve man, ik wil Den Helder graag nog mooier maken dan het al is. We kunnen er meer uithalen met zijn allen.” Hij kijkt uit naar de samenwerking in de raad: “We kunnen het niet alleen en ik geloof dat iedereen er met de beste bedoelingen zit.”

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

Back to top button