Recensie

Shazam! Fury of the gods (recensie)

Advertentie:

In 2019 verscheen de film Shazam, gebaseerd op de DC. Comics-strip uit de jaren veertig. Hierin zien we hoe de 14-jarige Billy Batson (Angel) uiteindelijk in een pleeggezin terechtkomt. Een gezin waarin ook de kinderen Pedro (Armand), Eugene (Chen), Freddy (Grazer), Darla (Herman) en Mary (Currey) zijn ondergebracht. Ook zien we hoe Billy wordt uitverkoren door de oude tovenaar Shazam om als jongen te kunnen transformeren in een volwassen man met superheldenstatus en bijbehorende capaciteiten.

Hij levert strijd met Dokter Sivana en weet uiteindelijk met de staf van de tovenaar ook de andere kinderen de capaciteiten te geven om te transformeren in superhelden. Door het uitspreken van het woord SHAZAM veranderen de kinderen in sterke volwassen helden die als team te hulp schieten bij rampen en om negatieve elementen te bestrijden. Het woord SHAZAM is een samenstelling van Solomon, Hercules, Atlas, Zeus, Archilles en Mercury. De Zweedse regisseur David F. Sandberg is ook voor deze nieuwe Shazam aangetrokken om met nagenoeg dezelfde cast als in 2019 het vervolg van de heldenfamilie te maken.

Tovenaar
In het Acropolis museum van Athene zien we hoe Hespera (Mirren) en Kalypso (Liu) in oude Griekse strijdkleding direct op hun doel afstappen. De twee dochters van de Griekse held Atlas gebruiken veel geweld en magische krachten om de gebroken staf van de oude tovenaar Shazam op te halen. Zij hebben de tovenaar gevangen en eisen van hem dat hij de staf en bijbehorende krachten herstelt. De dames beschikken nu over een wapen waarmee ze onheil over de wereld kunnen brengen.

In Philadelphia zien we het pleeggezin van Victor (Andrews) en Rosa Vasquez (Milans) als een gezellige familie. Als er een grote brug dreigt in te storten gaan de kinderen even buiten spelen om snel te veranderen in de volwassen superhelden. We zien hoe het team met veel kracht en vliegwerk mensen redt van de brug. De kinderen in het gezin Vasquez groeien met elkaar gelukkig op. Toch is Billy bang dat hij het gezin moet verlaten als hij binnenkort 18 jaar wordt. Freddy wordt op school gepest, maar maakt kennis met het nieuwe meisje Anne (Zegler). Als hij Anne laat zien in welke held hij kan veranderen verschijnen Hespera en Kalypso om met de staf de krachten van Freddy af te pakken. Wat volgt is een strijd tussen de dochters van Atlas en het team van Shazam om Freddy terug te halen en de stad te redden van de onderdrukking.

Shazam Fury of the Gods – Foto Warner Bros Pictures

Parodie
DC Comics is vooral bekend van de Superman en Batman verhalen. De Shazam verhalen zijn eigenlijk een parodie op die bekende helden. De held Shazam is een kind in een volwassen lichaam. Ook de andere helden uit het team blijven als een kind redeneren. Dit geeft allerlei komische situaties en conversaties. Zachary Levi is de perfecte Shazam die met zijn uitstraling lekker onschuldig en naïef kan overkomen. Grace Caroline Currey (Fall) is de enige die haar rol als de jonge en de volwassen Mary speelt. De 77-jarige Helen Mirren (The Queen, Red) is indrukwekkend in de rol van Atlas dochter Hespera.

Lucy Liu (Charlies Angels, Kill Bill) is goed gecast voor de rol van de gemene Kalypso. Rachel Zegler (West side story) is het lieve meisje Anne, dat zich verrassend ontpopt. De Afrikaanse acteur Djimon Hounsou speelt de mysterieuze tovenaar Shazam. Een rol die hij ook in de film Black Adam speelde. De hele cast is er weer in geslaagd het verhaal met al zijn acties, maar vooral met humor lekker neer te zetten. De afdeling speciale effecten heeft zich flink uit kunnen leven. De enorme vernietigingen, gevechten, diverse monsters en draken maken het een kijkspektakel dat de liefhebber moet zien.

Regie: David F. Sandberg
Met: Zachary Levi, Grace Caroline Currey, Helen Mirren, Rachel Zegler, Lucy Liu, Adam Brody, Meagan Good, Asher Angel, Jack Dylan Grazer, Marta Milans, Cooper Andrews, Djimon Hounsou, Ross Butler, D.J. Cotrona, Jovan Armand, Faithe Herman, Ian Chen
Kijkwijzer: 12 jaar

Toon meer

Ad Bak

Ad Bak is de vaste filmrecensent van Regio Noordkop. Eens per week bezoekt hij Kinepolis in Den Helder voor een verslag van een nieuwe rolprent. De recensies worden doorgaans op zaterdagochtend online gezet.

Wellicht ook interessant

Back to top button